Makedonija: Britanec najverjetneje ni umrl zaradi ebole

Za britanskega državljana, ki je umrl kmalu po prihodu v bolnišnico, je bila verjetno usodna zastrupitev z alkoholom.

Objavljeno
10. oktober 2014 12.38
HEALTH-EBOLA/
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Sofija − Strah pred ebole je očitno segel tudi do Makedonije, od koder so sporočili, da je pomoč v bolnišnici poiskal britanski državljan s simptomi, podobnimi okužbi s smrtonosnim virusom. Dve uri po prihodu je pacient umrl, makedonske in britanske pristojne službe pa so sprejele vse varnostne ukrepe in natančneje preučile primer.

Danes pa makedonski mediji poročajo, da 57-letni Britanec najverjetneje ni umrl za posledicami okužbe z ebolo, ampak zaradi zastrupitve z alkoholom. Diagnoza pokojnega še ni uradna, podatki o analizi tkiva pokojnega naj bi iz Frankfurta poslali jutri popoldne.  

25 oseb, ki so bile v hotelu, v katerem je bival Britanec, je v karanteni. V bolnišnici je v izolaciji še deset oseb, med njimi tudi zdravstveno osebje, ki je bilo v stiku z Britancem.

Virus, ki je vzniknil v Gvineji in se kmalu razširil na Liberijo in Sierro Leone, seje strah tudi drugod po Evropi. V Španiji pozorno spremljajo zdravstveno stanje sedmih ljudi, ki so prišli v stik z okuženo medicinsko sestro. Ta se je z ebolo okužila med zdravljenjem enega od dveh španskih misijonarjev, ki sta se okužila v Afriki in so ju pozneje prepeljali na zdravljenje v domovino.

Zaradi širjenja virusa so na letališčih v Veliki Britaniji in ZDA že uvedli preventivne varnostne ukrepe. A daleč največja nevarnost še vedno preti predvsem državljanom treh omenjenih afriških držav. Tam je za virusom, ki povzroča hemoragično mrzlico – simptomi so sprva podobni gripi s spremljajočo drisko in bruhanjem, nato pa nastanejo obsežne notranje krvavitve –, po zadnjih podatkih umrlo že 3860 ljudi.

WHO svari, da se je smrtonosni virus že dodobra naselil v gosto poseljena glavna mesta, kjer z vsakim dnem opazijo nove primere. »Virus je zakoreninjen v prestolnicah, 70 odstotkov okuženih umira za boleznijo,« je povedal predstavnik WHO Bruce Aylward.