V Nemčiji za ebolo umrl uslužbenec ZN

Epidemija virusa ebole je v letošnjem letu zahtevala 4000 življenj, najhuje je na zahodu Afrike.

Objavljeno
14. oktober 2014 14.11
LIBERIA-HEALTH-EBOLA-WAFRICA
Mo. B., Ma. Ja. Delo.si
Mo. B., Ma. Ja. Delo.si

Leipzig − Za virusom ebole, ki je v letu dni predvsem v Liberiji, Gvineji in Sierri Leone zahteval več kot 4000 življenj, je danes ponoči v Nemčiji umrl še 56-letni uslužbenec Združenih narodov. Sudanskega zdravnika so iz Liberije prepeljali v četrtek.

»Kljub intenzivni zdravniških oskrbi in velikim prizadevanjem zdravstvenega osebja je 56-letni uslužbenec ZN podlegel posledicam resne okužbe. Pacient z ebolo je umrl ponoči v bolnišnici St. Georg v Leipzigu,« so v kratki izjavi sporočili iz bolnišnice.

Nemčija je doslej zdravila dva pacienta, ki sta se z ebolo okužila v Sierri Leone − senegalskega strokovnjaka so že odpustili iz bolnišnice v Hamburgu, ugandskega zdravnika še vedno zdravijo v Frankfurtu.

Včeraj smo poročali, da je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) izbruh bolezni označila za »najresnejšo akutno zdravstveno krizo v modernem času«. Opozorili so, da se je negativnim učinkom, ki jih zdravstvena kriza predstavlja za gospodarstvo, moč izogniti, a le če so ljudje ustrezno informirani.

Zaradi izbruha smrtonosne ebole je po podatkih WHO do osmega oktobra umrlo že 4033 ljudi, večina v zahodnoafriških državah Liberija, Sierra Leone in Gvineja, z boleznijo pa se je okužilo 8399 ljudi v sedmih državah. Ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni je pred dnevi ocenil, da bi lahko število primerov do januarja naraslo na 1,4 milijona, če ne bodo sprejeti konkretni ukrepi za zajezitev bolezni.