V Nigeriji v eksploziji plina več deset mrtvih

Po poročanju lokalnih medijev naj bi eksplodiral tovornjak cisterna, ko so z njega v mestu Nnewi pretakali utekočinjen plin.

Objavljeno
25. december 2015 11.04
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA

Lagos - V eksploziji v tovarni za predelavo zemeljskega plina na jugovzhodu Nigerije je bilo v četrtek ubitih več ljudi. Po poročanju lokalnih medijev naj bi eksplodiral tovornjak cisterna, ko so iz njega v mestu Nnewi v zvezni državi Anambra pretakali utekočinjen plin butan. Mrtvih naj bi bilo po različnih podatkih med štiri in več kot sto.

Policija je incident potrdila. Po besedah predstavnika policije Hosee Karme je v eksploziji umrlo šest ljudi, še šest pa jih je bilo poškodovanih in so jih prepeljali v lokalno bolnišnico.

Podpredsednik nigerijskega Rdečega križa v Anambri, Peter Kathy, pa je poročal o štirih mrtvih in več poškodovanih.

Dopisnik ameriške tiskovne agencije AP je sicer preštel posmrtne ostanke stotih ljudi. Po poročanju medijev naj bi bile žrtve tudi med naključnimi mimoidočimi.

Žrtve delavci tovarne in bližnji prebivalci

Med mrtvimi in ranjenimi so delavci tovarne in bližnji prebivalci. Ena od prič je za britanski BBC povedala, da je do eksplozije prišlo, ko so ljudje šli v tovarno, da bi si napolnili plinske jeklenke, da bi lahko kuhali za božič v tem mestu z večinsko krščanskim prebivalstvom. Po njegovih besedah so bili kupci in delavci požgani do neprepoznavnosti ter da je videl, kako so odnesli iz poslopja več deset trupel.

Eksplozija je bila tako silovita, da so bile poškodovane tudi bližnje hiše in vozila. Eksploziji je sledil velik požar, ki pa naj bi ga medtem uspeli omejiti pred širjenjem na okoliške zgradbe.

Po več kot petih urah se gasilci še vedno borijo s požarom. Položaj naj bi dodatno poslabšalo dejstvo, da gasilci niso imeli dovolj vode za gašenje.