V Pekingu rekordna onesnaženost zraka to zimo

Gre za najvišjo stopnjo onesnaženosti po lestvici in pomeni nevarnost za zdravje.

Objavljeno
29. november 2015 11.50
S. P., STA
S. P., STA
Peking - Kitajska prestolnica Peking je danes v primežu rekordnega smoga to zimo, saj je onesnaženost zraka 15-krat presegla dovoljeno mejo po merilih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), kažejo ameriški podatki. Mestne oblasti so 20 milijonov prebivalcev opozorile pred močnim onesnaženjem in jih pozvale, naj ostanejo doma.

V soboto je ob 11. uri po lokalnem času onesnaženost zraka dosegla 356 mikrogramov trdih delcev na kubični meter. Gre za najvišjo stopnjo onesnaženosti po lestvici in pomeni nevarnost za zdravje, kažejo meritve ameriškega veleposlaništva. V soboto opoldne je to onesnaženost še presegla in dosegla najvišjo onesnaženost to zimo s 434 mikrogramov trdih delcev na kubični meter, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pešci z maskami

Pri tako visoki stopnji onesnaženosti pomenijo trdi delci resno nevarnost za zdravje, ker se lahko ugnezdijo globoko v pljuča.

Po lestvici WHO priporočena onesnaženost zraka znaša 25 mikrogramov trdih delcev na kubični meter.

Večina peščev, ki jih je danes videti v središču Pekinga, nosi na ustih maske, s katerimi prekrivajo nos in usta, a ulični prodajalci se na opozorila ne ozirajo, saj so na visoko onesnaženje zraka pozimi že vajeni, navaja dpa.

V zadnjih tednih je sicer onesnaženost zraka v prestolnici dosegala med 200 in 300 mikrogramov trdih delcev na kubični meter, čeprav se je vlada zavezala, da bo izboljšala pogoje.

Krajša doba za četrt milijona prebivalcev prestolnice

Za Peking in druga mesta na severu Kitajske je sicer pozimi značilen smog zaradi kombinacije onesnaženja ozračja in vremenskih razmer. Oblasti pričakujejo izboljšanje v torek, ko naj bi močan veter pomagal k manjši onesnaženosti.

Januarja 2013 so v Pekingu zabeležili najvišjo onesnaženost zraka doslej, 900 mikrogramov trdih delcev na kubični meter.

Kot kaže skupna študija univerze v Pekingu in Greenpeacea, zaradi onesnaženja zraka okoli četrt milijona ljudem v kitajskih največjih mestih grozi, da bodo imeli krajšo življenjsko dobo.