V raketnem napadu na bazo Združenih narodov v Maliju trije mrtvi

V tej afriški državi deluje tudi slovenski kontigent s tremi pripadniki, ki se bo v prihodnjih mesecih povečal.

Objavljeno
28. november 2015 12.05
Mali Inside the Hotel Attack
N. G., STA
N. G., STA
Baza mirovnih sil Združenih narodov v Kidalu na severu Malija je bila danes tarča raketnega napada. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sta bila pri tem ubita dva vojaka mirovnih sil in en civilist, več ljudi je ranjenih.

"Našo bazo v Kidalu so zgodaj zjutraj z raketami napadli teroristi," je za AFP povedal neimenovani predstavnik misije ZN v Maliju (MINUSMA) in dodal, da sta bila pri tem ubita vojaka iz Gvineje in civilni podizvajalec. Drug vir iz ZN je povedal, da je bilo v napadu ranjenih 14 ljudi, od tega trije huje.

Tiskovni predstavnik misije ZN v Maliju (MINUSMA) Olivier Salgado je pred tem po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug povedal, da so najmanj štiri rakete zadele notranjost baze.

V Maliju sicer v okviru misije EU za usposabljanje malijske vojske (EUTM Mali) deluje tudi slovenski kontingent s tremi pripadniki. En vojak deluje v poveljstvu v Bamaku, dva pa v vadbenem centru Koulikoro. Malijske vojake skupaj s pripadniki italijanskih oboroženih sil učijo osnove preživetja na bojišču, osnovne bojne postopke, streljanje z avtomatsko puško kalašnikov in osnove medicine.

Vlada se je pred kratkim odločila, da bo povečala obseg sodelovanja Slovenije v misiji EU za usposabljanje oboroženih sil Malija. Tja bo tako poslala do deset pripadnikov Slovenske vojske z možnostjo rotacije. Vlada se je s tem odzvala na prošnjo Francije državam članicam EU za pomoč po nedavnih terorističnih napadih v Parizu.