V saudske lokalne svete izvoljenih 20 žensk

Saudijke so lahko v nedeljo prvič volile in kandidirale na volitvah.

Objavljeno
14. december 2015 13.07
SAUDI-CULTURE-LITERATURE
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Rijad − V Saudski Arabiji je bilo v nedeljo na volitvah v lokalne svete izvoljenih 20 žensk, kažejo danes objavljeni uradni izidi. To so bile prve volitve, na katerih so lahko sodelovale ženske, uspeh ženskih kandidatk pa predstavlja preboj v konservativni kraljevini. V ZDA so jih označili za zgodovinski mejnik, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Na volitvah je sedeže v lokalnih svetih zasedlo skupaj 2106 kandidatov, volilna udeležba je bila 47-odstotna, je v nedeljo sporočil vodja volilne komisije Abdulatif bin Abdulmalik al al Šejk.

Med 702.000 Saudijci, kolikor jih je oddalo glasove, je bilo 106.000 žensk od 130.000 registriranih. To predstavlja skoraj 82-odstotno udeležbo žensk, poroča STA.

Saudijke so lahko v nedeljo prvič volile in kandidirale na volitvah. Med drugim jim je uspelo zasesti sedež v občinskem svetu v prestolnici Rijad, trgovinskem središču Džeda in svetem mestu Meka. Pokojni saudski kralj Abdulah je leta 2011 odločil, da lahko ženske sodelujejo na volitvah.

Na volitvah sta bili v nedeljo na voljo dve tretjini sedežev v 284 občinskih svetih. Na tretjino preostalih bo svetnike imenovala vlada. Njihov mandat je štiri leta. Saudska Arabija nima izvoljenega parlamenta.

Ženske v Saudski Arabiji, kjer ima prevladujoč vpliv vahabitska veja sunitskega islama, še vedno ne smejo voziti, prav tako pa pri opravljanju uradnih zadev potrebujejo moškega varuha.