V Savdski Arabiji prvič izvolili ženske

Na sobotnih lokalnih volitvah v Savdski Arabiji so lahko prvič kandidirale in glasovale ženske.

Objavljeno
13. december 2015 17.02
U.Č.
U.Č.

Rijad - Notranje ministrstvo Savdske Arabije je sporočilo, da je uvrstitev v mestne svete po državi uspelo 17 kandidatkam, med njimi so Salma al Oteibi v Meki ter Lama Abdelaziz in Raša Hefzi v Džedi.

Na sobotnih volitvah so izbirali dve tretjini predstavnikov v 284 lokalnih svetih, ostale bo imenovala vlada. Kot kandidatke ali volivke so lahko po ukazu pokojnega kralja Abdulaha prvič sodelovale tudi ženske, a so se tudi pri tem soočale s številnimi omejitvami, med drugim se niso smele same pripeljati na pristojni urad za registracijo in med volilno kampanjo niso smele same neposredno nagovarjati moških volivcev.

Tokratne volitve lokalnih svetnikov so nadaljnji korak k odpravi omejitev za ženske v državi, ki veljajo za ene najstrožjih na svetu. Med drugim ne smejo voziti avtomobila in potrebujejo dovoljenje moškega člana družine, če želijo denimo potovati, delati ali se poročiti.

Po podatkih volilne komisije je bilo na tokratnih volitvah v skoraj 21-milijonski Savdski Arabiji registriranih okoli 1,5 milijona volivcev, starejših od 18 let. Od tega je bilo 119.000 žensk.


Ženske v političnem življenju Savdske Arabije doslej praktično niso imele nobene vloge. Prejšnji kralj Abdulah je sicer pred dvema letom v 150-članski parlament izbral tudi 30 žensk.