V snežnem neurju v Nepalu najmanj 32 mrtvih, več kot sto pogrešanih

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so povedali, da po njihovih podatkih med žrtvami ni slovenskih državljanov.

Objavljeno
16. oktober 2014 10.16
NEPAL-HIKERS/SNOWFALL
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si, STA
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si, STA

Katmandu − V snežnem neurju, ki je v torek v Nepalu presenetilo večjo skupino pohodnikov, je po najnovejših podatkih nepalskih oblasti umrlo najmanj 32 ljudi, od tega velika večina planincev. Približno 140 ljudi so po snežni nevihti že rešili s prizadetega območja, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Po navedbah lokalnih oblasti so na priljubljeni krožni poti Annapurna v Himalaji po neurju našli 24 trupel. Domnevno je umrlo tudi pet alpinistov, ki so bili v baznem taboru ob vznožju gore Dhaulagiri, ki ga je zasul snežni plaz. Med smrtnimi žrtvami so tudi trije nepalski pastirji.

Podatki o pogrešanih se razlikujejo, nemška tiskovna agencija dpa navaja, da naj bi pogrešali še približno deset ljudi. Helikoptersko reševalno operacijo ovira močan veter in do štiri metre visoka snežna odeja. Reševanje se bo nadaljevalo v petek.

Predstavniki nepalske policije so sporočili, da je med smrtnimi žrtvami 11 Nepalcev, štirje Kanadčani, dva Izraelca, Poljak, Vietnamec, Indijec in Nemec. Identitete treh pohodnikov še niso ugotovili. Med domnevno mrtvimi alpinisti, ki jih je zasul plaz, pa sta dva Slovaka in trije nepalski vodiči, poroča STA.

Nemška tiskovna agencija dpa je navajala podatke o 26 identificiranih mrtvih. Šlo naj bi za 12 Nepalcev, štiri Kanadčane, po tri Izraelce in Poljake, dva Slovenca ter po enega Vietnamca in Indijca.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so danes za STA povedali, da po njihovih podatkih med žrtvami ni slovenskih državljanov. Bodo pa še naprej v stiku s slovenskim veleposlaništvom v indijskem New Delhiju in bodo preverjali stanje.

Tudi nemška tiskovna agencija je kasneje objavila popravek, da gre za Slovaka in ne za Slovenca.

Reševalci so rešili 43 pohodnikov, ki so zaradi slabega vremena obtičali na gori, z več kot stotimi pa še niso uspeli vzpostaviti stika.

Kot smo že poročali, je 168 pohodnikov premagovalo pot Annapurna v nepalski Himalaji, ko jih je na prelazu Thorang, ki je s 5416 metri najvišja točka pohodniške poti, v torek zajela snežna nevihta.

Krožna pot Annapurna, za katero pohodniki potrebujejo od dva do tri tedne, je zelo priljubljena in se na njo predvsem na začetku leta in jeseni poda veliko število alpinistov. Snežne nevihte so za ta čas na tem območju precej neobičajne, po mnenju vremenoslovcev pa je poslabšanje vremena povezano s ciklonom Hudhud, ki je pred dnevi zajel Indijo.