V Sredozemlju druga faza operacije proti tihotapcem ljudi

V okviru operacije Sofia bodo lahko ladje evropskih držav v mednarodnih vodah zasegale in uničevale ladje, ki bodo tihotapile prebežnike.

Objavljeno
07. oktober 2015 13.53
TOPSHOTS-GREECE-TURKEY-EUROPE-MIGRANTS
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Bruselj − Evropska unija nadaljuje boj proti tihotapcem ljudi. V Sredozemlju se namreč začenja druga faza operacije EUNAVFOR MED, imenovana Sofia, v okviru katere bodo lahko ladje evropskih držav v mednarodnih vodah zasegale in uničevale ladje, ki bodo tihotapile prebežnike. Cilj operacije, v kateri bo z ladjo Triglav, njeno posadko in do 12 pripadniki vojske sodelovala tudi Slovenija, je razbiti mrežo tihotapcev ljudi in narediti konec tihotapljenju migrantov in beguncev.

Evropska unija se je doslej osredotočala predvsem na reševalne operacije, v prvi fazi operacije EUNAVFOR MED, ki se je začela junija, pa na zbiranje informacij o tihotapcih ljudi. V zadnjih tednih so po navedbah tiskovne agencije AFP identificirali 20 ladij, ki jih domnevno uporabljajo trgovci z belim blagom. Če bi se druga faza operacije že začela, bi tako lahko posedovali proti 17 libijskim in trem egiptovskim ladjam.

V drugi fazi operacije, ki so jo članice EU odobrile sredi septembra, sodeluje 14 držav, in sicer poleg Slovenije še Italija, Velika Britanija, Nemčija, Grčija, Francija, Luksemburg, Španija, Belgija, Finska, Madžarska, Litva, Nizozemska in Švedska. Usklajevala jih bo posadka italijanske ladje Cavour, misiji pa bo načeloval italijanski admiral Enrico Credendino.

V mednarodnih vodah pred Libijo je že šest ladij − po ena italijanska, francoska, britanska in španska ter dve nemški −, do konca oktobra pa pričakujejo še prihod ladij iz Belgije, Britanije in Slovenije. Poleg tega v operaciji sodelujejo še letala, helikopterji, brezpilotna letala in podmornice ter več kot 1300 članov osebja. To je po navedbah britanske mreže BBC profesionalno in pripravljeno, da se sooči s katero koli grožnjo ali odporom, na katerega bi lahko naletelo.

Osebje, ki sodeluje v operaciji, bo lahko odslej prestreglo ladje, o katerih sumijo, da jih uporabljajo trgovci z belim blagom, se nanje vkrcalo in jih preiskalo ter zaseglo ali preusmerilo stran od evropskih držav. Tihotapcem grozi aretacija.

EU sčasoma načrtuje še tretjo fazo operacije − delovanje v libijskih ozemeljskih vodah, za kar pa bo treba počakati na dovoljenje varnostnega sveta Združenih narodov ali libijskih oblasti.

Mednarodna organizacija za migracije (IOM) sicer opozarja, da operacija EU v Sredozemlju ne bo uspešna, če se ne bo Unija soočila tudi s kriminalnimi tolpami v Evropi. Eugenio Ambrosi iz IOM opozarja, da je trgovina z ljudmi zdaj druga najbolj donosna oblika kriminalne trgovine, takoj za trgovino z orožjem. Po njegovih besedah bi morali tihotapcem na rep stopiti tako severno kot južno od Sredozemlja.

Triglav na pot odhaja v petek

Slovenija bo po navedbah STA v enoletni misiji sodelovala z večnamensko ladjo Slovenske vojske Triglav s pripadajočo posadko in z do dvanajstimi pripadniki v okviru operativnega poveljstva operacije, poveljstva sil in mobilne vojaške bolnišnice (ROLE 2). Triglav, ki na misijo odhaja v petek, bo v operaciji sodeloval do štiri mesece brez rotacij, vendar z možnostjo ponovne napotitve po operativnem premoru, ki ne bo krajši od šestih mesecev.

Vlada v Ljubljani je ob potrditvi sodelovanja v Sophii sicer sprejela tudi določene nacionalne omejitve v primeru, da bi se tako imenovana skupina za vkrcanje v okviru posadke Triglava soočila z aktivnim odporom − v tem primeru ji je prepovedano, da izvede postopek vkrcanja in pregled plovil.