V streljanju na sedežu Youtuba trije ranjeni, strelka mrtva

Strelka je bila kritična do spletne platforme, češ da cenzurira njene prispevke.

Objavljeno
04. april 2018 09.08
Youtube Shooting
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Los Angeles – V streljanju, ki je v torek izbruhnilo na sedežu podjetja Youtube v kalifornijskem mestu San Bruno, so bili ranjeni trije ljudje, strelka pa si je sodila sama. Policija o motivu še ni uradno spregovorila.

Po napadu je 36-letnik v kritičnem stanju, strelne rane pa sta dobili še 32- in 27-letni ženski, poročanje ameriških medijev povzema britanski BBC.

Osumljenka je v zunanji del poslopja menda vstopila v času kosila, ko so mnogi tam obedovali, in začela streljati s pištolo. Policisti so ob prihodu na prizorišče naleteli na kaotično stanje, saj so ljudje bežali z območja. Glede na televizijske posnetke so po prihodu policije odhajali z dvignjenimi rokami.

Prvo ranjeno osebo so našli ob vhodu v sedež podjetja, le nekaj minut pozneje pa so naleteli na žensko, ki je po besedah policije očitno ustrelila sama sebe. Še dve ranjeni osebi so pozneje našli v bližnjem poslopju.

Na sedežu Youtuba, ki je v lasti Googla, je zaposlenih približno 1700 ljudi. Po poročanju BBC ima to podjetje na tem območju največ zaposlenih.

Prva dama Youtuba Susan Wojcicki (desno spredaj) Foto: Reuters

Glede na poročanje medijev je napadalka 39-letna Nasim Aghdam, ki je na youtubu pogosto objavljala posnetke na temo veganstva. Kot motiv se je sprva omenjal spor z njenim fantom, ki je bil menda zaposlen v podjetju, policija pa zdaj preiskuje tudi domnevne zamere napadalke do Youtuba.

Bila je namreč kritična do spletne platforme, češ da cenzurira njene prispevke. »Na youtubu ali drugih straneh za deljenje posnetkov ne obstajajo enake možnosti za rast. Vaš kanal bo rasel le, če bodo oni to hoteli,« je med drugim zapisala.

Zaposleni zapuščajo stavbo Youtuba. Foto: Reuters

Youtube je po streljanju ukinil njen račun. Odstranili so tudi njena računa na instagramu in facebooku.