V streljanju v cerkvi ubitih vsaj 26 ljudi

Napad se je zgodil v kraju Sutherland Springs v Teksasu. Napadalca so ubili.

Objavljeno
05. november 2017 22.14
TEXAS-SHOOTING/
N. G., STA, Ka. M.
N. G., STA, Ka. M.

V baptistični cerkvi v kraju Sutherland Springs v Teksasu blizu mesta San Antonio je med nedeljsko mašo pod streli napadalca podleglo najmanj 26 ljudi, 20 pa jih je bilo ranjenih, piše francoska tiskovna agencija AFP. Kot poročajo ameriški mediji, je na vernike streljal 26-letni David Kelley, ki je bil zaradi družinskega nasilja leta 2014 odpuščen iz letalstva ameriške vojske.

Napadalec je domnevno v cerkev vstopil ob 11:30 po lokalnem času, ko je bilo tam približno 50 ljudi. Šerif okrožja Wilson Joe Tackitt je za lokalne medije povedal, da so med žrtvami tudi otroci. Strelca so našli mrtvega v njegovem avtomobilu, kdo pa mu je sodil, za zdaj še ni znano. Prav tako ni znan napadalčev motiv, so sporočili iz izpostave FBI v San Antoniu.

Cerkev so obkolili policisti, helikopterji pa so prevažali ranjene v bolnišnice. V okrožju Sutherland Springs živi 860 prebivalcev.

 Žalujoči lokalni prebivalci so prižgali sveče v spomin na preminule. Foto: Mohammad Khursheed/Reuters

Zadnji veliki strelski napad v ameriški cerkvi se je zgodil pred dvema letoma, ko je beli rasist vdrl v cerkev v Charlestonu v Južni Karolini, v kateri se zbirajo temnopolti, in pobil devet ljudi. Tokratni napad pa prihaja po napadu v Las Vegasu pred približno mesecem dni, ko je napadalec iz hotelske množice streljal na udeležence festivala in jih 48 ubil.

Predsednik ZDA Donald Trump se je oglasil po twitterju. Sporočil je, da razmere spremlja z Japonske, kjer je na obisku v okviru svoje azijske turneje. Dogajanje je kasneje komentiral z besedami, da vzrokov za napad ne gre iskati v strelskem orožju, ki je v ZDA preprosto dostopno, temveč v »problematičnem mentalnem zdravju« napadalca, navaja AFP.