V streljanju v Turčiji ubit vodilni kurdski odvetnik

Do streljanja, v katerem je bil ubit tudi policist, je prišlo na zborovanju blizu mošeje v četrti Sur v Diyarbakirju.

Objavljeno
28. november 2015 19.16
TURKEY-KURDS/LAWYER
Ma. F., STA
Ma. F., STA
Diyarbakir - V streljanju v mestu Diyarbakir na jugovzhodu Turčije je bil danes ubit vodilni kurdski odvetnik. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so Tahirja Elcija med novinarsko konferenco, na kateri je bilo tudi več deset aktivistov, neznani napadalci začeli streljati, policija pa je odgovorila z ognjem. V streljanju je bil ubit tudi policist.

Do streljanja je prišlo na zborovanju blizu mošeje v četrti Sur v Diyarbakirju med izjavo Elcija, ki je sicer bil vodja tamkajšnje odvetniške zbornice. Po navedbah zdravniških virov za AFP je umrl zaradi ran, ki jih je utrpel na glavi.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je bil v strelskem obračunu med napadalci in policijo ubit tudi policist, trije policisti in trije novinarji pa so bili ranjeni.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je po navedbah dpa med govorom v Balikesirju na zahodu Turčije v zvezi z dogodkom dejal, da je prišlo do strelskega obračuna med varnostnimi silami in prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK).

Elcija, zagovornika pravic kurdske skupnosti v Turčiji, so sicer oktobra aretirali zaradi domnevne »teroristične propagande«. V nekem intervjuju je namreč dejal, da PKK ni teroristična organizacija, med katere jo sicer poleg Turčije uvrščata še ZDA in EU. Do sojenja so ga spustili na prostost, grozilo pa mu je do sedem let zapora.

Po več turških mestih so zaradi uboja popoldne izbruhnili protesti. V Istanbulu se je zbralo več sto ljudi, ki so se na ulici Istiklal v evropskem delu mesta ubitega spomnili z minuto molka. Številni so vzklikali »Vsi smo Tahir Elci«, poroča AFP.

Policija je posredovala s solzivcem in vodnimi topovi, protestniki pa so odgovarjali: »Ne morete nas ubiti vseh« ter »Morilska država mora odgovarjati«. Protesti so potekali tudi v Diyarbakirju in prestolnici Ankara.