V turških napadih v Afrinu več deset mrtvih

Ubitih je bilo 36 pripadnikov sirskih provladnih sil, ki sodelujejo s kurdsko milico YPG.

Objavljeno
03. marec 2018 21.47
TOPSHOT-SYRIA-CONFLICT
K. M., STA
K. M., STA

Damask - V letalskih napadih turške vojske na kurdsko enklavo na severozahodu Sirije je bilo danes ubitih najmanj 36 pripadnikov sirskih provladnih sil, ki tam podpirajo Kurde, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Gre za napade v okviru turške operacije, katere cilj je z območja pregnati pripadnike kurdske milice YPG.

Od četrtka je bilo v turških napadih na različne dele Afrina ubitih že 54 provladnih vojakov, poroča STA. Gre za vojake, ki jih je tja poslala sirska vlada, da bi pomagali pripadnikom kurdskih Ljudskih zaščitnih enot YPG, proti kateri je usmerjena operacija turške vojske. Turčija YPG obravnava kot teorirstično organizacijo, ki je tesno povezana s prepovedano Kurdsko delavsko stranko.

Turške sile sicer na območju Afrina napredujejo. Danes so po poročanju STA zasedle območje Radžo in trenutno nadzorujejo več kot 20 odstotkov enklave, ki velja za kurdsko trdnjavo blizu meje s Turčijo.

Od 20. januarja, ko se je operacija začela, je umrlo okoli 250 pripadnikov turških in okoli 280 pripadnikov kurdskih sil. Ubitih je bilo tudi 149 civilistov, še poroča observatorij.