V Uzbekistanu zaradi izkrivljanja vrednot prepovedali videoigre

Uzbekistanska vlada je presodila, da igranje računalniških iger ogroža stabilnost družbe, zato jih je prepovedala.

Objavljeno
30. maj 2017 12.56
sejem zabavne elektronike
Šp. B.
Šp. B.

Taškent − Uzbekistanske oblasti so objavile seznam 34 računalniških iger, ki jih je odslej prepovedano igrati. Po mnenju vlade so se na seznamu znašle igre, ki bi utegnile ogrožati družbeno stabilnost, distribuirati napačne informacije o Uzbekistanu in izkrivljati zgodovinske, kulturne ter duhovne vrednote te osrednje azijske države.

Številnim uporabnikom iger pa tudi preostali javnosti se zdi ukrep vlade sporen. Na številnih spletnih mestih se je že pojavil množični posmeh in celo izražanje jeze nad to »nerazumno« odločitvijo. Še najbolj so bili ogorčeni ljubitelji 'neškodljive' klasike The Sims, ki je ena izmed najbolj prodajanih videoiger vseh časov.

Na očitke pa se oblast očitno požvižga, saj so prepričani, da bodo s prepovedjo igranja zanje spornih iger dosegli več miru in boljšo medetično in medversko harmonijo. Širjenje nasilja, pornografija in drugi motivi, ki se pojavljajo v prepovedanih igrah, menda ogrožajo državno varnost in politično stabilnost obstoječe oblasti. Na seznamu so se znašle številne igre, ki so zelo popularne tudi pri nas: The Sims, Grand Theft Auto: San Andreas (GTA), Call of Duty: Black Ops, Silent Hill, Resident Evil, Mortal Kombat in Doom.

Se tudi vam zdi, da lahko igranje računalniške igre, kot je, denimo, Call of Duty, ogroža politično stabilnost države, v kateri jo igrate? Poglejte napovednik igre in presodite sami.