V Venezueli znova protestiralo več sto tisoč ljudi

Včeraj je potekal že 50. dan protestov proti predsedniku države Nicolásu Maduru. Protesti so se znova sprevrgli v izgrede.

Objavljeno
21. maj 2017 10.41
VENEZUELA-CRISIS-OPPOSITION-PROTEST
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Na ulicah venezuelskih mest se je v soboto zbralo več kot 200.000 opozicijskih protestnikov. To je bil 50. dan protestov proti nepriljubljenemu predsedniku države Nicolásu Maduru. Policija je podobno kot na prejšnjih zborovanjih tudi tokrat protestnike poskušala razgnati s solzivcem.

Opozicija krivi Madura za gospodarski zlom z nafto bogate države in zahteva predčasne predsedniške volitve za zamenjavo socialističnega predsednika, ki je oblast prevzel po smrti svojega mentorja Huga Cháveza. V sedmih tednih protestov je bilo ubitih 47 ljudi.

Samo v Caracasu se je pohoda po mestu udeležilo okoli 160.000 ljudi, ki so se poskušali prebiti do notranjega ministrstva v središču venezuelske prestolnice, kjer se prebivalci soočajo s pomanjkanjem najosnovnejših dobrin – hrane, zdravil, mila in celo toaletnega papirja.

Policija je protestnike razganjala s solzivcem, ti pa so odgovorili s kamni in molotovkami. V četrti Chacao na vzhodu mesta je bilo poškodovanih najmanj 46 ljudi. Izgredi so se nadaljevali vso noč na obrobju prestolnice.

V mestu San Cristobal v zvezni državi Tachira na zahodu Venezuele se je na ulice odpravilo več kot 40.000 protestnikov. Maduro je ta teden v Tachiro napotil 2600 vojakov, ki naj bi zatrli ulično nasilje in plenjenje.