Po tem, »ko je svetu obrnil hrbet«, na Trumpa dežujejo kritike

Trumpovo odločitev so podprli njegovi privrženci in republikanski politiki. Mnogi v ZDA in po svetu so kritični.

Objavljeno
02. junij 2017 09.12
US-UN-CLIMATE-DIPLOMACY-TRUMP
M. Č., STA, Mo. B.
M. Č., STA, Mo. B.
Washington − Ameriški predsednik Donald Trump je umik ZDA iz pariškega podnebnega sporazuma utemeljil kot postavljanje Amerike in Američanov na prvo mesto, vendar so njegovo odločitev doma podprli le njegovi privrženci in republikanski politiki. Demokrati, znanstveniki in podjetniki so se odzvali kritično.

Vodja senatne večine Mitch McConnell je sporočil, da je Trump postavil delovna mesta in družine pred levičarsko ideologijo in si zasluži pohvalo. Predsednik predstavniškega doma kongresa Paul Ryan je menil, da je bil sporazum slab za Ameriko in je umik podprl. Nobeno presenečenje ni, da so Trumpovo odločitev podprli ministri njegove administracije, med njimi notranji minister Ryan Zinke, ki je še v sredo trdil, da sporazuma ne more komentirati, ker ga nikoli ni prebral.

Trump se je zavedal, kakšne bodo reakcije večine, zato je bil njegov govor v Rožnem vrtu Bele hiše po mnenju številnih ameriških liberalnih televizijskih komentatorjev podoben tistim avtokratskih voditeljev, kot sta pokojna venezuelski predsednik Hugo Chavez ali libijski diktator Moamer Gadafi. Na ameriški televiziji Fox in konservativnih medijih so odločitev ameriškega predsednika hvalili z utemeljitvami, da znanost ni enotna glede nevarnosti podnebnih sprememb.

Na slovesnosti ni bilo Trumpove hčerke Ivanke in zeta Jareda Kushnerja, ki sta ga prepričevala, naj ne odstopi od sporazuma. Trump se je pri odločitvi raje zanesel na druge, kot sta šef agencije za zaščito okolja Scott Pruitt in ideolog Steve Bannon.

V govoru je ameriški predsednik še dejal, da je bil izvoljen za zastopanje prebivalcev Pittsburgha, in ne Pariza. Župan nekdaj cvetočega industrijskega mesta ZDA Bill Peduto ga je opozoril, da je Clintonova tam dobila 80 odstotkov glasov, in zagotovil, da bo mesto še naprej zavezano ciljem podnebnega sporazuma.

Donald Trump Foto: Susan Walsh/AP

Kritike v ZDA so se gibale od ostrih do razočaranja ali le napovedi, da se bo boj proti podnebnim spremembam nadaljeval, ne glede na to, kaj pravi Trump. Ta je sicer zagotovil, da bodo ZDA najčistejša in najbolj do okolja prijazna država na svetu. To je zagotovil tudi v telefonskem pogovoru z voditelji Nemčije, Francije, Velike Britanije in Kanade, ki se jim je zahvalil za odkrito in konstruktivno razpravo. Omenjeni voditelji so pred tem izrazili obžalovanje in Trumpa obvestili, naj pozabi na svojo idejo o ponovnih pogajanjih.

Njegova demokratska nasprotnica na lanskoletnih predsedniških volitvah Hillary Clinton je odločitev označila za zgodovinsko napako. »Svet gre skupaj naprej v boju proti podnebnim spremembam, Trump pa pušča Američane zadaj,« je tvitnila. Nekdanji podpredsednik ZDA Joe Biden je sporočil, da je Trump ogrozil varnost ZDA, nekdanji državni sekretar John Kerry je menil, da takšnega odstopa od ameriškega vodstva še ni bilo, kot je ta Trumpova odločitev, ki postavlja Ameriko na zadnje mesto.

Vodja senatnih demokratov Chuck Schumer je odločitev opredelil kot uničujočo napako zgodovinskih razsežnosti in eno najslabših političnih potez 21. stoletja. Ostro ga je napadel demokratski guverner Kalifornije Jerry Brown, ki je pozval vse države in lokalne vlade, naj pripravijo svoj lastni okoljski dogovor. Kalifornija je v četrtek skupaj z New Yorkom in Washingtonom pozvala k ustanovitvi Zavezništva ZDA za okolje, guverner Virginije Terry McAuliffe pa je Trumpovo potezo označil za sramotno pridružitev Nikaragvi in Siriji.

Odzivi so prišli tudi od podjetij. Ustanovitelj vesoljskega podjetja Space X in avtomobilskega podjetja Tesla Elon Musk je odstopil iz vseh treh svetovalnih odborov Bele hiše, v katerih je bil član. Odstopil je tudi glavni izvršni direktor Disneyja Bob Iger. Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg je uvodoma sporočil, da je Trumpova odločitev slaba za okolje, ekonomijo in prihodnost otrok.

Glavni izvršni direktor podjetja General Electric Jeff Immelt je bil razočaran, poudaril je, da morajo zdaj podjetja prevzeti vodstvo in pozabiti na ameriško administracijo. Največja svetovna trgovina Walmart je sporočila, da je zaveza obnovljivi energiji in zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov že desetletje vpeta v njihovo poslovanje in bo še naprej. Walmart je zato pozval zvezne države, naj sodelujejo. Podoben poziv je dalo tudi podjetje Amazon, k zmanjšanju toplogrednih plinov pa sta se zavezali avtomobilski podjetji General Motors in Ford.

Nad Trumpom je bil razočaran tudi predsednik Microsofta Brad Smith, milijarder Tom Steyer pa je sporočil, da je Trump izvedel napad na prihodnost ameriškega ljudstva in za ta naklepni zločin ni nobenega opravičila.

Svoje sporočilo je v videu posnel tudi nekdanji guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger.

Zapustili so nas v najhujši vojni

Zelo razočaran je tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ki je prek svojega tiskovnega predstavnika Stephana Dujarrica sporočil, da je ameriško vodstvo pri okoljskih vprašanjih ključnega pomena. Guterres sicer meni, da je transformacija zajeta v pariškem podnebnem sporazumu že dobro na poti in države, mesta ter podjetja po svetu bodo še naprej dajale vizijo in vodstvo. Sam bo sicer poskušal še naprej sodelovati z ameriško vlado za zgraditev »trajne prihodnosti, od katere so odvisni naši otroci«.

Na Trumpovo odločitev se je odzval tudi slovenski premier Miro Cerar, ki je dejal, da obžaluje odločitev ZDA za odstop od pariškega sporazuma. Dodal je: »Slovenija ostaja zavezana varovanju našega planeta«.

Nemška kanclerka Angela Merkel je sporočila, da so zdaj, po umiku ZDA, bolj kot kadarkoli prej odločeni, da se postavijo po robu velikim izzivom človeštva, med katerimi so tudi klimatske spremembe. Odločitev ameriškega predsednika je označila za obžalovanja vredno: »Ta odločitev ni in ne bo ustavila nas, ki čutimo dolžnost, da obvarujemo Zemljo.«

Na vrhu EU-Kitajska se je odzval tudi predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki je ponovil, da bodo vztrajali pri omejevanju dviga temperatur na globalni ravni: »Naše skupno vodstvo sporoča svetu: ni vzvratne prestave pri energetski tranzicij in nobenega odstopanja od pariškega sporazuma.«

Ponovila je, da bo Nemčija vztrajala pri svojih finančnih zavezah do revnejših in najbolj ranljivih držav. Ob tem je še napovedala, da svet pred težavno nalogo, a da si ne morejo premisliti.

Znova so se oglasili tudi v Pekingu, od koder so sporočili, da bi morale vse strani ceniti težko priborjeni sporazum. »Slišimo, da mednarodna skupnost pozdravlja naša dejanja in vodilno vlogo. Skrbno bomo izpolnjevali svoje obveznosti,« je povedala tiskovni predstavnica zunanjega ministrstva Hua Chunying.

Ostro sporočilo je prišlo tudi iz pacifiških otokov, ki z naraščajočim morjem izgubljajo svoje ozemlje. Voditelji odmaknjenih otoških držav, med njimi tudi premier Tuvaluja Enele Sopoaga, so sporočili, da so jim Američani obrnili hrbet in pozabili na zavezništvo, ki traja od druge svetovne vojne. »Za izhodiščno točko smo jim dali na voljo naše otoke, da so lahko dosegli svoje cilje, zdaj, ko se mi spopadamo z največjo vojno našega časa, pa so nas zapustili,« je povedal Sopoaga.

Manj oster kot drugi je bil ruski predsednik Vladimir Putin, ki je sporočil, da Trumpa ne bi smeli soditi po njegovi odločitvi o umiku od podnebnega sporazuma. » ... odločitev je sprejel predsednik Obama, zato je morda novi predsednik mnenja, da ni dobro zasnovan, da morda ni dovolj sredstev. Situacijo je treba temeljito proučiti,« je povedal po poročanju ruske Tass. Dodal je še, da Rusija še vedno ni ratificirala sporazuma, saj čaka, da države postavijo jasna pravila.