Varuhi ameriškega predsednika: upokojenec ureja zmešnjavo v tajni službi

Vodenje agencije z izjemno načetim ugledom je prevzel upokojeni telesni stražar Obame.

Objavljeno
02. oktober 2014 21.58
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
New York – Kot da torkovo strupeno kongresno zaslišanje direktorice ameriške tajne službe Julie Pierson ni bilo dovolj, je še isti dan javnost izvedela za novo hudo malomarnost njenih agentov, ki je ogrozila varnost predsednika ZDA Baracka Obamo. Piersonova je v sredo odstopila, njeno mesto pa je začasno prevzel že upokojeni veteran predsedniškega varovanja Joseph Clancy.

Sodu je izbilo dno torkovo popoldansko razkritje, da je tajna služba sredi septembra med obiskom v Atlanti v dvigalo s predsednikom spustilo oboroženega zasebnega varnostnika s kazensko kartoteko zaradi nasilnega vedenja. To ni bil le nov dokaz, kakšna zmeda vlada v organizaciji, kjer naj bi agentje za varnost predsednika tvegali svoja življenja, pač pa je dokončno omajalo tudi zaupanje Bele hiše v Piersonovo. Sedaj že nekdanja direktorica je namreč Obamo o dogodku obvestila le nekaj minut pred medijskim razkritjem, čeprav sta minuli teden imela izčrpen pogovor o razmerah v tajni službi.

Nevarno srečanje v dvigalu

Prvotno ogorčenje kongresnikov je sprožil vdor v Belo hišo, ko je veteranu iraške vojne, oboroženemu z nožem, uspelo mimo vseh varnostnikov priteči globoko v notranjost stavbe. Tajna služba je to sprva skušala prikriti, toda časnik Washington Post je prišel na sled pravim razsežnostim dogodka. V torek je olje na ogenj prilil Washington Examiner, ki je objavil zgodbo iz Atlante. Med obiskom središča za preprečevanje in nadzor nalezljivih bolezni v Atlanti 16. septembra naj bi zasebni varnostnik v dvigalu začel s telefonom snemati predsednika Obamo in se pri tem ni zmenil za opozorila njegovih varnostnikov, naj preneha. Šele ko ga je njegov nadrejeni odpustil in mu naročil, naj vrne orožje, so ugotovili, da je bil ves čas oborožen. Vodstvo tajne službe je skušalo dogodek zamolčati, podobno, kot so sprva omilili okoliščine vdora v Belo hišo.

Obamova senca – »duhovnik Joe«

Po besedah Josha Earnesta, tiskovnega predstavnika Bele hiše, je bila ta »zamuda« pri obveščanju predsednika ključna za odločitev Obame, da tajna služba potrebuje novo vodstvo. V sredo so tako republikanci kot demokrati v kongresu zahtevali neodvisno preiskavo, a medtem je Piersonova že sporočila svojemu nadrejenemu, ministru za domovinsko varnost Jehu Johnsonu, da odstopa, minister pa je odstop sprejel.

Za začasnega vršilca dolžnosti je imenoval Josepha Clancyja, nekdanjega tajnega agenta, ki je vodil oddelek za varovanje predsednika, zadnja tri leta pa je po upokojitvi iz agencije skrbel za varnost v podjetju Comcast v Philadelphii. Po prvih odzivih poznavalcev je dobra izbira za umiritev razmer v tajni službi, ki jo čaka še natančna preiskava zunanje komisije.

Clancy, ki je sodeloval že pri varovanju predsednikov Billa Clintona in Georga Busha mlajšega, je bil Obamova senca v prvih letih njegovega predsedovanja, zato se osebno poznata, predsednik pa naj bi mu zaupal.

Toda tudi njegova preteklost ni brez madeža, saj je bil zadolžen za varovanje Bele hiše, ko je 2009 medijske pozornosti željan par brez vabil prišel na uradni sprejem in se fotografiral s predsednikom. A po besedah njegovega nekdanjega sodelavca, ki jih je objavil New York Times, naj bi bil Clancy v tajni službi zaradi svojega umirjenega vedenja in tankočutnega smisla za humor znan kot »duhovnik Joe«.