Venezuelska opozicija bo lahko odpoklicala Madura

Maduro, ki je krivdo za volilni poraz pripisal »gospodarski vojni«, je v govoru v ponedeljek zvečer napovedal proces prenove.

Objavljeno
09. december 2015 18.57
VENEZUELA-POLITICS-MADURO
Ma. Ja.
Ma. Ja.

Caracas − Venezuelski predsednik Nicolás Maduro poskuša po nedeljskem porazu vladajoče stranke na parlamentarnih volitvah obvarovati svoj položaj na čelu države - svoj kabinet je že pozval k odstopu, kot je pojasnil za to, da bi lahko izvedli postopek prestrukturiranja, obnove in reform v vladi.

Kot smo že poročali, je na nedeljskih parlamentarnih volitvah v Venezueli opozicijska koalicija Omizje za demokratično enotnost (MUD) socialistom po 16 letih na oblasti izmaknila večino, toda ne le to - po zadnjih informacijah bo v nacionalni skupščini zasedla kar dve tretjini oziroma 112 od 167 sedežev. Preostalih 55 so osvojili Madurovi socialisti.

To pomeni, da bo v rokah opozicije odslej vrsta vzvodov, med drugim spreminjanje ustave, odstavitev vrhovnih sodnikov in celo odpoklic predsednika. Vodja opozicije Jesus Torrealba po navedbah AFP sicer zagotavlja, da Madurov odpoklic ni prioriteta. »Naša prioriteta je narodna sprava ter spoprijemanje z gospodarskimi in socialnimi krizami v državi,« je dejal.

Analitiki opozarjajo, da venezuelskega voditelja čaka huda bitka. Maduro, ki je krivdo za volilni poraz pripisal »gospodarski vojni«, ki da jo proti njemu bijejo kapitalistične sile, je v govoru v ponedeljek zvečer napovedal proces prenove. Dejal je, da je čas za »konstruktivno samokritiko« v stranki in zaveznike pozval, naj strnejo vrste.