Venezuelski predsednik bi novo ustavo, o njej bi odločali na referendumu

Opozicija je prepričana, da si Maduro želi z novo ustavo prisvojiti še več pristojnosti.

Objavljeno
02. junij 2017 16.01
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Venezuelski predsednik Nicolás Maduro je v četrtek zvečer napovedal referendum o novi ustavi. Kot je zapisal na twitterju, bo venezuelski narod o novi ustavi odločal na referendumu. Venezuelo že dva meseca pretresajo protivladni protesti in v odgovor nanje je Maduro sklical skupščino, ki naj bi pripravila novo ustavo, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Sklic ustavodajne skupščine je naletel na kritike tako pri opoziciji kot Madurovi socialistični stranki. Generalna tožilka Luisa Ortega je med drugim menila, da bi morali imeti referendum tudi o sklicu ustavodajne skupščine, kot je to bilo pri zadnjih ustavnih spremembah v času pokojnega venezuelskega predsednika Huga Cháveza leta 1999.

Venezuelsko vrhovno sodišče je sicer nazadnje odločilo, da razpis referendumu o sklicu ustavodajne skupščine ni potreben.

V protivladnih protestih je od začetka aprila umrlo 60 ljudi. Foto: Luis Robayo/AFP

Opozicija kritizira predvsem dejstvo, da naj bi v ustavodajno skupščino poslali predstavnike, ki prihajajo iz provladnih organizacij. Prav tako se opozicija boji, da si želi Maduro pridobiti še več pristojnosti. Namesto sklica ustavodajne skupščine si opozicija želi predvsem novih volitev.

V protivladnih protestih je od začetka aprila umrlo 60 ljudi, več kot tisoč jih je bilo ranjenih. Venezuela se sooča z najhujšo gospodarsko krizo v svoji zgodovini. Mednarodni denarni sklad je za letos državi napovedal več kot 1600-odstotno inflacijo, še dodaja STA.