Veliki naslednik 
na majavih nogah

Kaj se zgodi v državi, kakršna je Severna Koreja, ko vodja zboli?

Objavljeno
30. september 2014 18.30
North Korea Kims Health
Zorana Baković, zunanja politika
Zorana Baković, zunanja politika

Pjongjang − Potem ko so mnogi ugibali,­ ali se je v Severni Koreji zgodil­ ­državni udar, ki so ga mediji­ poskušali prikriti z novicami o »zdravstvenih težavah« mladega voditelja, je vendarle­ iz Pjongjanga slišati novice, ki so pomirjujoče in skrb zbujajoče­ hkrati. Kim Džong Unu so morali operirati oba gležnja, ker sta mu otekla, deloma zaradi­ naporov, deloma zaradi ­čezmerne teže.

»Kim Džong Un si je najprej poškodoval desni gleženj, potem ko je junija vztrajal, da je treba dokončati obhod oporišča,« je neimenovani vir povedal za južnokorejski časopis Čosun Ilbo. »Vendar poškodbe ni hotel zdraviti, zato si je poškodoval oba gležnja.«

Potem ko so ga junija kamere posnele med šepanjem pred procesijo v počastitev dvajsete obletnice smrti njegovega deda Kim Il Sunga, so mnogi začeli ugibati o njegovem zdravstvenem stanju. Medicinski strokovnjaki, ki spremljajo znake morebitnih bolezni pri pripadnikih severnokorejske elite, so ugotovili, da bi 31-letni Kim Džong Un lahko imel težave zaradi protina, kot njegov ded in oče Kim Džong Il, vendar se je pri mladem vodji lahko pojavil tudi zaradi obilnih obrokov in nenadzorovanih količin alkohola. Njegov polbrat Kim Džong Nam je že leta 2011 japonskim medijem razkril, da Kim Džong Un jemlje zdravila, s katerimi poskuša nadzorovati to bolezen. Toda telesne teže mu ni uspelo nadzorovati.

Operacijo so, kot pravi vir, opravili sredi septembra v pjongjanški bolnišnici Bonghva. Po tradicionalni kitajski medicini je okrevanje po poškodbah členkov in kosti »proces, ki traja sto dni«, zato bo moral Kim Džong Un okrevati do konca leta.

Kim Džog Un se v javnosti ni pojavil dolge tri tedne, zato so mnogi ugibali, zakaj je izginil s televizijskih zaslonov. Toda tik pred začetkom rednega zasedanja vrhovne ljudske skupščine prejšnji teden je osrednja televizija sporočila, da je »veliki naslednik«, kakor mu včasih pravijo severnokorejski mediji, »zdravstveno slabo pripravljen«. Voditeljica je zatrdila, da »čeprav se naš maršal ne počuti dobro, še naprej ostaja na čelu ljudstva«. Na kako majavih nogah stoji, bomo videli, ko bo vodja spet lahko hodil.