Vrh Nata bo iskal odgovor na ukrajinsko krizo

V živo: Generalni sekretar Nata Rasmussen je ob začetku vrha močno zaostril retoriko in dejal, da Rusija napada Ukrajino.

Objavljeno
04. september 2014 10.48
NATO-SUMMIT/
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

14:00: Voditelji 28 držav članic Nata so v valižanskem mestu Newport začeli dvodnevni vrh zavezništva. Zbrane predsednike vlad in držav sta v luksuznem turističnem kompleksu Celtic Manor pozdravila odhajajoči generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmusssen in britanski premier David Cameron, piše STA.

12:46: Generalni sekretar zveze Nato Rasmussen je pred začetkom vrha omenil tudi Afganistan, ki je zaradi spora predsedniških kandidatov od junijskih volitev še vedno brez predsednika. Kot je dejal, se mudi s podpisom dogovorov, na podlagi katerih bi lahko zveza Nato v deželi pod Hindukušem tudi po letu 2014 izvajala misije usposabljanja, piše STA.

12:44: Ukrajinski predsednik Petro Porošenko se je pred začetkom dvodnevnega vrha Nata sestal z voditelji članic, poroča AFP.

11:41: Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes znova izrazil nestrinjanje Rusije z morebitno spremembo ukrajinske neblokovske politike oziroma njeno priključitvijo zvezi Nato. Združene države Amerike je pozval, naj Ukrajini ne poskuša vsiljevati lastne volje.

Lavrov je tudi posvaril, da ukrajinske ambicije po priključitvi Natu − ukrajinska vlada je pred dnevi sporočila, da si prizadeva za članstvo v Natu, zato je v parlament vložila predlog zakona, ki bo končal uradno neblokovsko držo Ukrajine − ogrožajo prizadevanja za dosego miru na vzhodu države.

11:34: Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen je ob začetku dvodnevnega zasedanja Severnoatlantskega zavezništva močno zaostril retoriko, poroča Reuters. »Soočeni smo z dramatično spremenjenim varnostnim okoljem − Rusija napada Ukrajino,« je dejal. Na vprašanje, kaj meni o predlogu ruskega predsednika Vladimirja Putina za vzpostavitev premirja na vzhodu Ukrajine, je odgovoril, da zavezništvo podpira prizadevanja za miroljubno rešitev krize, a kar šteje, so po njegovih besedah dejanja.

Rasmussen je ob prihodu na vrh Nata izrazil tudi prepričanje, da bodo članice resno razmislile o vsakršni prošnji iraške vlade za pomoč v boju proti skrajni sunitski milici Islamska država (IS), ki že mesece seje smrt in strah tako po Iraku kot v Siriji.

***

Wales − V času najbolj napetih odnosov med Zahodom in Rusijo po hladni vojni se v Walesu danes začenja dvodnevni vrh članic zveze Nato, ki ga zaradi resnosti razmer v Ukrajini že opisujejo kot zgodovinskega. V ospredju bo kriza v Ukrajini, ki narekuje tudi doslej najodločnejši poziv h krepitvi obrambnih izdatkov zavezništva, piše Slovenska tiskovna agencija.

Cilj valižanskega vrha v času številnih kriz na več frontah je zagotoviti, da bo Nato pripravljen na vsak izziv, da bo sposoben braniti vse zaveznice pred katerim koli napadom in da se bodo voditelji članic zavezali, da so za varnost pripravljeni tudi plačati, piše STA.

Vrh, ki naj bi bil po prvotnih načrtih precej povprečen, zamišljen predvsem kot počastitev konca bojne operacije v Afganistanu, bo zaradi krize v Ukrajini verjetno eden najpomembnejših v 65-letni zgodovini Nata, dodaja STA. Na njem pričakujejo potrditev akcijskega načrta pripravljenosti, ki predvideva krepitev navzočnosti Nata na vzhodu Evrope z vzpostavitvijo tako imenovane bojne konice, posebne skupine sil za zelo hitro odzivanje.

Poleg tega bodo voditelji zaveznic predvidoma potrdili podporo Ukrajini, tako simbolično z razpravo z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom kot konkretno z vzpostavitvijo štirih skrbniških skladov za pomoč pri posodabljanju ukrajinskih oboroženih sil, piše STA.

Ukrajinska kriza narekuje tudi doslej najodločnejši poziv h krepitvi obrambnih izdatkov. Članice naj bi se zavezale, da se bodo v desetih letih čim bolj približale cilju, ki določa, da morajo za obrambo namenjati najmanj dva odstotka bruto domačega proizvoda.

Prav tako bo vrh predvidoma potrdil politiko odprtih vrat, tudi sklep, da bo začel Nato zelo okrepljene pogovore s Črno goro in najpozneje do konca prihodnjega leta odločil o vabilu državi v zavezništvo, dodaja STA. Voditelji članic bodo razpravljali še o Afganistanu, Iraku in Siriji.

Slovenijo bodo v Walesu zastopali premierka v odhodu Alenka Bratušek, zunanji minister Karl Erjavec in obrambni minister Roman Jakič, ki opravljata tekoče posle, ter načelnik Generalštaba Slovenske vojske, generalmajor Dobran Božič.