Vroča politična kri pod velikim nebom

Republikanski kandidat je v navalu besa fizično napadel novinarja.

Objavljeno
26. maj 2017 00.25
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
New York – Volilna tekma v Montani, kjer so volivci izbirali nadomestnega poslanca, bi bila precej neopazna, če ne bi pritegnila pozornosti napoved še enega referenduma o predsedovanju Donalda Trumpa. Potem je republikanski kandidat, ki je vodil v anketah konservativne države, napadel novinarja.

Sredi aprila so demokrati izgubili­ podobne nadomestne volitve v Kansasu, toda razlika za manj kot sedem odstotnih točk v povsem konservativni državi naj bi bila znak, da se ameriški volivci v Trumpovi dobi odvračajo od republikanske stranke. Teden kasneje so bile volitve v prav tako konservativni Georgii, demokratskemu kandidatu pa v prvem krogu ni uspelo zbrati polovice glasov, zato bo sredi junija drugi krog.

Ta čas je bila pozornost usmerjena v konservativno in libertarno Montano, redko poseljeno gorato državo, v kateri republikanci obvladujejo lokalni parlament, guverner pa je demokrat. Zvezna država ima samo enega poslanca, zadnjih 20 let pa ta sedež grejejo republikanci. Zato se je sprva zdelo, da poslovnež Greg Gianforte, ki je lani sicer izgubil boj z demokrati za guvernerski položaj, ne bo imel težav v zvezni državi, v kateri je Trump jeseni zmagal z več kot 20 odstotnimi točkami razlike.

Poplava denarja

Podobno so razmišljali tudi v nacio­nalnem štabu demokratske stranke, toda pritisk liberalnega krila, da se je treba boriti za vsak kongresni sedež, in ankete, ki so bile precej obetavne za njihovega kandidata Roba Quista, so pomenili pritok demokratskega denarja (600.000 dolarjev iz Washingtona, republikanci so poslali nekajkrat več) in spremenili dinamiko tekme. Ta je dosegla za Montano osupljivih 17 milijonov dolarjev.

Quist je znani glasbenik, ki je nastopal s »prerijskim populizmom« o pravičnejšem gospodarstvu, po potrebi s puško v rokah dokazoval svojo podporo nošenju orožja (kar je nujno stališče za politika v še vedno divji Montani) ter napadal Gianforta kot »milijonarja z vzhodne obale« (republikanec se je preselil iz New Jerseyja). Trump je poslal na pomoč sina Donalda mlajšega, demokrati priljubljenega senatorja Bernieja Sandersa, ki je v državi velikega neba pripravil štiri zborovanja. Ankete so bile vse bolj tesne, vesti o Trumpu iz Washingtona pa niso krepile položaja republikanca, ki je nastopal s predsednikovo podporo.

Pobesneli kandidat

V sredo je kongresni proračunski urad objavil še eno porazno oceno o republikanski zdravstveni protireformi, zaradi nje naj bi v desetih letih izgubilo zdravstveno zavarovanje več kot 20 milijonov Američanov. Ko je novinar ameriške izdaje časnika Guardian Ben Jacobs hotel Gianfortejev komentar, je kandidatu zavrela kri, novinarja je menda zgrabil za vrat in ga podrl na tla. Njegov volilni štab je poskusil omiliti škandal z izjavo, da naj bi Jacobs nasilno drezal v politika, preslišal prošnje, naj odide, in ga zgrabil za zapestje. Toda Jacobs je objavil posnetek pogovora, ki ne potrjuje njihovih navedb.

Zanikali so jih tudi člani televizijske ekipe konservativne Fox News. Po njihovem pričevanju je Gianforte Jacobsa zgrabil za vrat in ga vrgel na tla, nato pa udarjal po njem in vpil: »Sit sem vas!« Na podlagi pričevanj je urad lokalnega šerifa (ta je sicer finančno podprl republikančevo kampanjo) vložil obtožnico o lažjem telesnem napadu.

Gianforte je obžaloval svojo vročo kri. Napad bi v normalnih časih nedvomno pokopal njegovo politično kariero, toda v eri predsednika, ki je razglasil novinarje za »sovražnike ljudstva« in bije oster boj z mediji, ne veljajo običajne norme. Trije največji dnevniki v Montani so nemudoma umaknili podporo republikancu in obsodili njegovo dejanje. Godrnjanje prihaja tudi iz Washingtona, kjer je republikanski vodja spodnjega doma Paul Ryan dejal, da njegov strankarski kolega ni ravnal prav in bi se moral opravičiti. Dodal je, da ga bodo ob zmagi potrdili za poslanca, saj »svojega zastopnika izbirajo ljudje Montane«.

Oddani glasovi

Veliko ljudi iz Montane je glasovalo predčasno, še pred incidentom, po nekaterih ocenah kar dve tretjini volivcev. Številni so včeraj spraševali, ali lahko spremenijo odločitev. Po drugi strani so se pojavili osamljeni glasovi, da jih je napad prepričal, da bodo volili Gianforteja, ker je pokazal »lažnivim medijem«. To je sprožilo razprave, ali je Trump kriv za zaostren odnos do medijev.

Konservativni komentator Ben Ferguson je včeraj poskusil opravičiti predsednika, da ni odgovoren za nepremišljena dejanja kandidatov, ki jih podpira. Hkrati je dodal, da bi moral Gianforte odstopiti od kandidature. To se verjetno ne bo zgodilo, vendar ob koncu redakcije še niso bili znani rezultati. Morebitna zmaga demokratov bo zagotovo sprožila veliko tesnobe na desnici.