Vršilec dolžnosti direktorja FBI spodkopal trditve Bele hiše

Andrew McCabe je zanikal, da bi bil odstavljeni James Comey nepriljubljen, prav tako da je ruska preiskava zgolj obrobna.

Objavljeno
12. maj 2017 15.24
US-POLITICS-TRUMP-PROTEST
Mo. B.
Mo. B.

Odstavitev direktorja ameriške zvezne policije FBI Jamesa Comeyja še naprej glasno odmeva v ZDA in nakazuje na nepremišljenost v Beli hiši – če že ne pri njegovi odstavitvi, pa vsekakor pri iskanju utemeljitve zanjo. Vršilec dolžnosti direktorja Andrew McCabe, ki je začasno nasledil Comeyja, je na zaslišanju pred senatorji neposredno in manj neposredno zanikal nekatere razlage Bele hiše za njegovo odstavitev, poroča ameriška tiskovno agencija AP.

Po navedbah agencije AP je bil najbolj dramatičen del zaslišanja, ko je McCabe na zaslišanju pred senatorji neposredno zavrnil navedbe tiskovne predstavnice Bele hiše Sarah Huckabee Sanders. Ta je v sredo dejala, da je preiskava FBI o morebitnem sodelovanju med Rusijo in Trumpovim predvolilnim štabom, katerega cilj naj bi bilo vplivati na lanske volitve, »ena od najmanjših stvari«, s katerimi se ta trenutek ukvarja FBI. »Gospod,« je McCabe začel odgovor na vprašanje senatorja Angusa Kinga, »menimo, da gre za izjemno pomembno preiskavo.« Pri tem je dejal, da o poteku preiskave ne namerava razpravljati z Belo hišo, da pa bo o morebitnih poskusih vpletanja obveščal obveščevalni odbor senata. »Ljudem v FBI ne morete preprečiti, da bi delali, kar je prav,« je povedal. 

Andrew McCabe. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP

Na vprašanje o Trumpovih trditvah, da mu je Comey zatrdil, da predsednik ni predmet preiskave, je McCabe odgovoril nekoliko bolj posredno. O tem, kaj je odstavljeni direktor povedal predsedniku ni hotel razpravljati, je pa dejal, da sam ni bil obveščen, da bi kaj takega – obveščanje politikov, da so predmet preiskave – postalo običajna praksa.

Bolj neposreden je bil, ko so načeli trditve Bele hiše, da so Comeyja odstavili, ker je bil tako zelo nepriljubljen znotraj FBI. »Povem vam lahko, da je bila večina, velika večina zaposlenih pri FBI tesno in pozitivno povezana z direktorjem Comeyjem,« je povedal McCabe in dodal, da je bila zanj velika čast delati z odstavljenim direktorjem.

Bela hiša medtem še vedno išče razloge za zloglasno odstavitev. Tiskovni predstavnik Sean Spicer je, denimo, v torek zatrdil, da se je ameriški predsednik za odstavitev Comeyja odločil na priporočilo pravosodnega ministrstva, ki da je izgubilo zaupanje vanj. To razlago je dan pozneje ponovil tudi podpredsednik Mike Pence, nato pa je Trump v četrtkovem intervjuju za NBC dejal, da bi direktorja odpustil v vsakem primeru, tudi brez priporočila ministrstva.

Namigov, zakaj se je Trump odločil, kot se je, je kar nekaj. Ameriška tiskovna agencija je med drugim poročala, da se zamera Trumpa do Comeyja vleče že od njune skupne večerje letos januarja. Dolgoletni prijatelj odstavljenega direktorja in nekdanji zvezni tožilec Daniel Richman je namreč za AP povedal, da je predsednik odpustil nekoga, ki mu ni hotel zagotoviti »absolutne lojalnosti«, kar je menda na večerji Trump zahteval od njega. The New York Times pa je, denimo, poročal, da je predsednika ujezilo Comeyjevo pričanje pred kongresom, ko je dejal, da nima nobenih informacij, ki bi potrjevale Trumpove obtožbe, da mu je nekdanji predsednik Barack Obama prisluškoval.

Iz Bele hiše so že sporočili, da Trump išče naslednika Jamesa Comeyja. AP poroča, da bi lahko imela odločitev pomembne posledice za rusko preiskavo.