VS ZN potrdil dogovor o oblikovanju libijske vlade narodne enotnosti

Libijo bo predvidoma že kmalu vodila 17-članska vlada.

Objavljeno
24. december 2015 10.29
MOROCCO-LIBYA-CONFLICT-UN-PEACE
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

New York − Varnostni svet Združenih narodov je včeraj potrdil dogovor med sprtima libijskima stranema o oblikovanju vlade narodne enotnosti, ki je bil sprejet prejšnji teden v Maroku, piše Slovenska tiskovna agencija.

Dogovor predvideva oblikovanje prehodne vlade pod vodstvom poslovneža Fajeza el Saraja in predsedniški svet, ki bo deloval do parlamentarnih volitev. Te bodo pripravili čez dve leti. Sedež nove vlade bo v Tripoliju, odkoder so islamske milice avgusta 2014 pregnale mednarodno priznano vlado. Ta se je potem namestila na vzhodu države, z milicami v Tripoliju pa se je spopadala za ozemlje, predvsem pa za naftne vire.

Libija je sicer v kaosu vse od leta 2011, ko je bil strmoglavljen režim Moamarja Gadafija, dodaja STA. Krepi se tudi Islamska država (IS), ki ima središče v okolici mesta Sirta. Nova vlada bo lahko zdaj z mednarodno pomočjo ukrepala proti teroristom.

Dogovor v Maroku je podpisalo 80 od 188 poslancev mednarodno priznane strmoglavljene vlade in 50 od 126 poslancev Generalnega nacionalnega kongresa iz Tripolija. Libijo bo tako predvidoma že kmalu vodila 17-članska vlada.

Še prej bo posebni odposlanec ZN za Libijo Martin Kobler poskušal v Tripoliju pripraviti teren za varno umestitev nove vlade, še piše STA.