VS ZN neuspešen glede resolucije o humanitarnem premirju v Siriji

Sirske vladne sile so v petih dneh silovitega letalskega in topniškega obstreljevanja ubile že več kot 400 civilistov.

Objavljeno
22. februar 2018 20.30
MIDEAST-CRISIS/SYRIA-GHOUTA-STRIKE
Š. J., STA
Š. J., STA
New York - Ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzija je po zasedanju Varnostnega sveta, na katerem so obravnavali osnutek resolucije za uvedbo 30-dnevnega humanitarnega premirja v Siriji, dejal, da dogovora niso dosegli.

Varnostni svet ZN se o tem osnutku, ki sta ga pripravila Kuvajt in Švedska, pogaja že dva tedna, opazovalci pa menijo, da je ruska zadržanost posledica okrepljene ofenzive sil predsednika Bašarja Asada proti upornikom. Asad od začetka državljanske vojne naprej uživa neomajno podporo Rusije.

Nebenzija je za neuspeh okrivil Kuvajt in Švedsko, ki sta vztrajala pri glasovanju o resoluciji, čeprav se zavedata, da v Varnostnem svetu ni soglasja. Soglasja ni zaradi Rusije, in to ne glede na ogorčene pozive mednarodne javnosti za ukrepanje, potem ko je Asadov režim v predmestju Damaska Vzhodna Guta v zadnjih petih dnevih z močnim bombardiranjem iz zraka in zemlje pobil več kot 400 ljudi.

Rusija predlagala nekaj sprememb

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je položaj v neuspešen glede resolucije o humanitarnem premirju v Siriji Rusija medtem išče podrobnosti v besedilu osnutka resolucije, ki ji niso všeč. Med drugim menda gre za ukrepe, s katerimi bi sprte strani prisilili v spoštovanje premirja in načine za varno dostavo hrane in druge pomoči ogroženemu civilnemu prebivalstvu.

Švedski veleposlanik Olof Skoog je Varnostni svet pozval k podpori premirju, ker več ni izrazov za opisovanje obupnega položaja, v katerem je civilno prebivalstvo. Francija, Velika Britanija podpirajo resolucijo oziroma premirje, Kitajska pa je glede Sirije običajno na strani Rusije.

Osnutek resolucije govori o premirju, ki bi začelo veljati 72 ur po ukrepu Varnostnega sveta, dostava pomoči in evakuacija ranjencev pa bi se začela 48 ur pozneje. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je že prej dejal, da bi Rusija premirje podprla, če ne bo veljalo za uporniške skupine, ki bombardirajo Damask.

Osnutek so potem malce popravili in v njem navedli, da premirje ne velja za skupine povezane z Islamsko državo in Al Kaido, vendar pa je Rusija potem na dan prišla z novimi izgovori. Zdaj bo potrebno še nekaj časa, da Rusija predstavi dopolnila na osnutek Švedske in Kuvajta.


Foto: Mary Altaffer/AP

Sirski observatorij za človekove pravice je sicer sporočil, da je bilo v napadih na Vzhodno Guto, v katerih so sodelovala tudi ruska letala, danes ubitih 46 ljudi. Od nedelje so bili po podatkih observatorija ubiti skupno 403 civilisti, vključno s 95 otroci. Ranjenih je najmanj 1850 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tarče napadov so tudi bolnišnice. Zdravniki brez meja so tako sporočili, da so v treh dneh uničili ali poškodovali 13 poslopij, kjer so delovali v Vzhodni Guti, tako da imajo sedaj le še malo možnosti za pomoč in nego dnevno več sto ranjenim.

Rusija je doslej zanikala neposredno vpletenost v napade na Vzhodno Guto, je pa provladni sirski časnik Al Vatan danes poročal, da v napadu sodelujejo tudi ruska letala in svetovalci.

Pred poslopjem sedeža ZN v New Yorku so medtem danes z velikimi plakati obsodili VS ZN zaradi nedejavnosti v sirski vojni. Plakati na treh kombijih skupaj tvorijo napis »500.000 mrtvih v Siriji in še vedno nobenega ukrepanja. Kako to, Varnostni svet?«, poroča AFP.