»Vsi ljudje imajo pravico, da mirno živijo v lastni državi«

Savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman je dejal, da imajo tako Izraelci kot Palestinci pravico do lastne države.

Objavljeno
03. april 2018 19.33
ISRAEL-MIGRANTS/ 
Be. B., STA
Be. B., STA
»Menim, da imajo vsi ljudje pravico, da mirno živijo v lastni državi. Menim, da imajo Palestinci in Izraelci pravico do lastne države. A doseči moramo mirovni sporazum za zagotovitev stabilnosti za vse in vzpostavitev normalnih odnosov,« je dejal 32-letni savdslo prestolonaslednik in dejanski voditelj Savdske Arabije Mohamed bin Salman, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Selman je poudaril tudi, da če bo prišlo do mirovnega dogovora, bo prišlo do številnih skupnih interesov med Izraelom in državami Zalivskega sveta za sodelovanje, kot sta Egipt in Jordanija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za nadaljevanje bližnjevzhodnega mirovnega procesa

Kasneje se je odzval tudi savski kralj Salman in po poročanju savdskih medijev, ki jih povzema francoska tiskovna agencija AFP, v telefonskem pogovoru s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom poudaril, da ima še naprej »trdno stališče glede palestinskega vprašanja in legitimne pravice palestinskega naroda do samostojne države z Jeruzalemom kot glavnim mestom«. V telefonskem pogovoru s Trumpom se je zavzel tudi za nadaljevanje bližnjevzhodnega mirovnega procesa.

Mohamed bin Salman naj bi po pričakovanjih nasledil svojega ostarelega očeta, kralja Salmana in tako podedoval savdski prestol ter s tem tudi postal zaščitnik vseh islamskih svetih krajev. Foto: Amir Levy/Reuters

Savdska Arabija in Izrael nimata diplomatskih odnosov, a je v zadnjih letih prišlo do prizadevanj po normalizaciji odnosov. Obe države imata Iran za največjo zunanjo grožnjo in ZDA za svojega ključnega zaveznika ter se borita proti islamskim skrajnežem.

Savdska Arabija si od leta 2002 tudi v okviru arabske mirovne pobude prizadeva za rešitev izraelsko-palestinske dolgoletnega konflikta v okviru rešitve dveh držav. Doslej noben visok predstavnik Savdske Arabije Izraelu javno ni priznal pravice do države.