WHO opozarja na hitro širjenje ebole v Liberiji

Število bolnikov je močno obremenilo zmogljivosti države za odziv na to bolezen, so opozorili v WHO.

Objavljeno
09. september 2014 16.02
Liberia Ebola
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Ženeva − Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sinoči opozorila na hitro širjenje ebole v Liberiji, od koder o primerih virusa poročajo že iz 14 od 15 regij v državi, piše Slovenska tiskovna agencija. Število bolnikov je popolnoma preplavilo zdravnike in močno obremenilo zmogljivosti države za odziv na to bolezen, so opozorili v WHO.

Takoj ko v Liberiji odprejo novo območje za sprejem okuženih z ebolo, ga preplavijo bolniki. »To kaže na veliko, a prej neopaženo število bolnikov,« so sporočili s sedeža WHO v Ženevi. V enem od primerov so strokovnjaki WHO vzpostavili center za zdravljenje 30 obolelih, a so jih morali nemudoma sprejeti 70, piše STA. Mnoge so morali zavrniti in zdaj predstavljajo novo grožnjo za širjenje bolezni, saj krožijo po mestu in iščejo prosto bolniško posteljo.

Liberijo je ebola prizadela najhuje, dodaja STA. Doslej so namreč potrdili okoli tisoč primerov smrti oziroma slabo polovico doslej zabeleženih žrtev. Običajni ukrepi za zajezitev epidemije v Liberiji očitno niso uspešni, so še opozorili pri WHO. Po drugi strani pa so pojasnili, da ti ukrepi očitno delujejo v državah z manjšim številom okuženih, kot so Nigerija, Senegal in Demokratična republika Kongo, še piše STA.