Xi posvaril pred poskusi delitve Kitajske

S Xijevim govorom se je končalo letno zasedanje kitajskega ljudskega kongresa.

Objavljeno
20. marec 2018 08.11
CHINA-PARLIAMENT/
Š. J., STA
Š. J., STA
Peking – Kitajski predsednik Xi Jinping je danes posvaril pred poskusi delitve Kitajske in dejal, da je Kitajska pripravljena na »krvavo bitko«, da bi znova zavzela mesto v svetu, ki ji pripada.

S Xijevim govorom se je končalo letno zasedanje kitajskega ljudskega kongresa, ki je z ustavnimi spremembami najmočnejšemu kitajskemu voditelju v zadnjih desetletjih omogočil, da bo vladal do smrti.

Nekaj dni po tem, ko je ameriški predsednik Donald Trump podpisal nova pravila o potovanjih visokih ameriških uradnikov na Tajvan, je Xi opozoril, da bo Peking branil politiko ene Kitajske, v skladu s katero je ta otok del kitajskega ozemlja, ki čaka na združitev.

»Vsa dejanja in zvijače za ločitev države so obsojena na propad in jih bodo obsodili ljudje in kaznovala zgodovina,« je bil jasen kitajski predsednik.

Poskušal je tudi odgovoriti na pomisleke glede kitajskih razvojnih projektov v tujini in zatrdil, da ti ne predstavljajo nikakršne grožnje. »Samo tisti, ki so vajeni groziti drugim, bodo v vseh videli grožnjo,« je dejal.

Kitajski premier: Bistvo svilne poti je gospodarsko sodelovanje

Drugo največje gospodarstvo na svetu želi z velikim globalnim infrastrukturnim projektom obuditi nekdanjo svilno pot, pri tem pa je Kitajska deležna tako pohval sodelujočih držav kot kritik, češ da bo projekt koristil le Pekingu.

Kitajski premier Li Keqiang je na novinarski konferenci povedal, da je bistvo projekta gospodarsko sodelovanje z drugimi državami. »Na nekaterih področjih lahko mednarodna skupnost upa, da bo Kitajska prevzela večjo vlogo,« je dejal. Ob tem je pojasnil, da bi bila interpretacija, da želi Kitajska igrati tovrstno vlogo z namenom strateškega širjenja, napačna, piše nemška tiskovna agencija DPA.

Kitajski premier Li Keqiang na novinarski konferenci po zaključku letnega zasedanja kitajskega ljudskega kongresa. Foto: Greg Baker/AFP

Kitajski premier je komentiral tudi kitajsko-ameriške odnose in pojasnil, da si Peking ne želi trgovinske vojne, saj da ta ne prinaša zmagovalcev.

Na notranjepolitičnem področju so danes sprejeli tudi nov protikorupcijski zakon, ki bo Xijevo kampanjo proti korupciji še razširil, in sicer na vse javne uslužbence, policiste, tožilce, sodnike ter vodilne v državnih podjetjih. Preiskave bo vodila Nacionalna nadzorna komisija, ki bo po rangu na ravni ministrstev in nad sodstvom.