Z Antarktike se odlamlja največja ledena gora

Satelitski posnetki kažejo, da se je razpoka na Larsenovi ledeni polici v zadnjih šestih dneh podaljšala za 17 kilometrov.

Objavljeno
01. junij 2017 18.48
Mo. B.
Mo. B.

Znanstveniki ocenjujejo, da se bo z dela Larsonove ledene police (imenovane Larsen C) v kratkem odlomila največja ledena gora, ki je bila kadarkoli zabeležena. Ledena ploskev je debela približno 350 metrov in obsega okoli 5000 kvadratnih kilometrov.

Da se je na ledeni polici začela risati razpoka, ki bo najverjetneje letos privedla do izgube približno desetih odstotkov police Larsen C, so znanstveniki opazili že lani. V zadnjih šestih dneh pa se je, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, razpoka podaljšala za 17 kilometrov, kar pomeni, da je led cel in še vedno povezan z glavnim ledenim pokrovom le še na okoli 13 kilometrih.

»Čas, ko se bo odlomila, je verjetno zelo blizu. Zelo malo je še tistega, kar ledeni gori preprečuje, da se popolnoma odcepi,« so sporočili iz univerze Swansea v Walesu, ki nadzoruje razvoj dogodkov na skrajnem jugu planeta.

Larsen C je četrta največja ledena polica na Antarktiki. Ko se je bo del odlomil, to ne bo vplivalo na gladino morja, se pa strokovnjaki bojijo, da bi izguba večjega dela police privedla do nestabilnosti preostalega dela Larsena C. Ledene police, tudi Larsen C, namreč zadržujejo ledenike. Ob njihovem krušenju bi se ti lahko velik hitreje začeli pomikati proti morju, s tem pa bi gladina morja lahko narasla.