Z ebolo okužena še ameriška medicinska sestra

Zdravstvena delavka je zdravila pred dnevi umrlega Thomasa Duncana.

Objavljeno
12. oktober 2014 21.09
SPAIN-HEALTH-WAFRICA-EBOLA
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Washington - Zdravstvena delavka, zaposlena v Prezbiterijanski bolnišnici v teksaškem Dallasu, kjer so zaradi ebole zdravili pred dnevi umrlega Thomasa Duncana, se je okužila s to nevarno boleznijo, kažejo prvi testi. Rezultate preliminarnega testa sedaj preverjajo še v laboratoriju nacionalnega centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) v Atlanti, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Prvi test, ki je pokazal okužbo s hemoragično mrzlico, so opravili v državnem laboratoriju v Austinu.

Ameriške oblasti govorijo o okužbi nekoga od pripadnikov zdravstvenega osebja, po poročanju CNN pa naj bi šlo neuradno za medicinsko sestro.

Zdravstveno delavko, katerega ime ostaja javnosti skrito, so v karanteno umaknili po tem, ko je v petek dobila rahlo povišano telesno temperaturo. Rezultati prvih testov so bili znani pozno v soboto, poroča STA.

Pacientka je sedaj nameščena v izolirani sobi, njeno zdravstveno stanje pa je stabilno. Rezultat potrditvenega testa naj bi bil znan še danes, navaja STA.

Teksaške oblasti so na novinarski konferenci pojasnile, da je obolela Duncana zdravila ob njegovem drugem obisku v dallaški bolnišnici. Ves čas naj bi nosila ustrezno zaščitno opremo, so zatrdili. »Zelo smo zaskrbljeni,« je dejal zdravstveni uradnik Dan Varga in dodal, da je okužena »sledila vsem predpisanim ukrepom«. Oprema vključuje zaščitno masko, obleko in rokavice.

A v CDC so danes že izrazili dvom v te trditve in dali vedeti, da je po njihovem mnenju prišlo do kršitve predpisanih protokolov, saj sicer do prenosa virusa preprosto ne bi moglo priti. Kot je dejal vodja CDC Tom Frieden, ne vedo, kaj točno se je zgodilo, a »na neki točki je prišlo do kršitve protokola in ta kršitev protokola je povzročila to infekcijo«.

»To ni novica, ki bi morala povzročiti paniko,« je medtem ocenil dallaški sodnik Clay Jenkins. Kot je poudaril, okužba druge osebe z virusom ni bila nepričakovana. Je pa dodal, da družina obolelega oziroma obolele želi popolno zasebnost.

»Vedeli smo, da lahko pride še drugi primer, in smo se pripravljali na to možnost,« pa je v izjavi poudaril vodja zdravstvenih oblasti v Teksasu David Lakey. »Krepimo našo ekipo v Dallasu in delamo z izjemno skrbnostjo, da bi preprečili nadaljnje širjenje,« je zagotovil.

Thomas Eric Duncan je zaradi ebole v sredo umrl v Prezbiterijanski bolnišnici v Dallasu. 42-letnik se je z virusom okužil v Liberiji, a simptomov ni kazal, dokler se ni vrnil v ZDA.

Zdravniško pomoč je prvič poiskal 25. septembra, ko pa so ga v bolnišnici kljub temu, da jih je opozoril na nedavno pot v Afriko, poslali domov. V isto bolnišnico se je vrnil tri dni kasneje, ko se mu je zdravstveno stanje še poslabšalo.

Duncan naj bi prišel pred odkritjem okužbe z ebolo v stik z okoli 100 ljudmi v ZDA, oblasti pa so kot posebno ogrožene prepoznale 48 posameznikov.

Oboleli zdravstveni delavec ni bil v skupini visoke ogroženosti, je pojasnil Varga. Vseeno pa je varnostni protokol predvideval merjenje telesne temperature dvakrat dnevno in takojšnje poročanje o njenem morebitnem zvišanju.