Iz zahodnega Mosula pobegnilo že 400.000 civilistov

Od začetka ofenzive na celotni Mosul oktobra lani je moralo svoje domove zapustiti več kot 616.000 ljudi.

Objavljeno
10. maj 2017 13.43
IRAQ-CONFLICT
Mo. B.
Mo. B.

Bitka za poslednji del drugega največjega iraškega mesta Mosul med pripadniki skrajne sunitske skupine Islamska država (IS) in iraškimi varnostnimi silami (ISF) se, po trditvah ISF, približuje sklepni fazi. Borci IS, ki so brez izhoda, se branijo s samomorilskimi avtomobili bombami in ostrostrelci. Spopadi so se v zadnjih dneh znova zaostrili.

Iz urada ZN za usklajevanje humanitarnih dejavnosti (OCHA) poročajo, da so se humanitarne razmere po 4. maju, ko so se spopadi med IS in ISF okrepili, močno poslabšale. Zahodni del mesta, ki je delno še vedno v rokah IS, je od začetka ofenzive 19. februarja zapustilo več kot 400.000 civilistov.

Koalicija iraških vladnih sil, kurdskih pešmerg, šiitskih milic in mednarodnih enot je ofenzivo na Mosul, zadnjo urbano utrdbo Islamske države v Iraku, sprožila sredi oktobra lani. Vzhodni Mosul so za osvobojenega razglasili 24. januarja, slab mesec pozneje pa so iraške varnostne sile začele ofenzivo na veliko bolj gosto poseljen in z vojaškimi vozili težje dostopen zahodni Mosul.

Bežeči iz okrožja Harmat. Foto: Ahmad Al-Rubaye/AFP

OCHA poroča, da je od začetka velike ofenzive na mesto oktobra lani moralo svoje domove zapustiti skupno več kot 616.000 ljudi. Skoraj 325.000 civilistov je nastanjenih v humanitarnih zatočiščih in taboriščih humanitarnih organizacij. OCHA pri tem poudarja, da največja težava za zdaj ostaja preskrba s pitno vodo, še vedno beležijo tudi veliko število ranjenih, ki potrebujejo zdravniško oskrbo.

Iraške vladne sile sporočajo, da je bitka za Mosul po sedmih mesecih v sklepni fazi, potem ko so prejšnji teden načeli novo fronto v severozahodnem delu mesta in osvojili več tamkajšnjih okrožij. Reuters je poročal, da so pripadniki Islamske države ujeti, branijo se s samomorilskimi avtomobili bombami in ostrostrelci. Spopadi potekajo tudi v okrožju Harmat, kjer so iraške sile v zadnjih petih dneh ubile 250 pripadnikov IS.

Spletni portal Al Džazira poroča, da se je v zadnjih mesecih povečalo število napadov IS v drugih delih Iraka, v prizadevanju, da bi preusmerili pozornost z ofenzive v Mosulu. Reuters dodaja, da se vse več borcev IS poskuša pomešati med bežeče civiliste in zapustiti zahodni del mesta. Ljudi na begu zato temeljito pregledujejo.

Koliko civilistov natančno je še vedno ujetih v zahodnem Mosulu, ni znano. Ocene so se pred začetkom ofenzive gibale med približno pol milijona in 750.000. V zahodnem Mosulu je tako lahko še vedno nekaj sto tisoč civilistov. Koliko je bilo ubitih v navzkrižnem ognju, prav tako ni znano.