Za novinarji še eno smrtonosno leto

V letošnjem letu je bilo po svetu ubitih 110 novinarjev. Najbolj nevarni državi sta Irak in Sirija, sledi Francija.

Objavljeno
29. december 2015 15.11
Mo. B.
Mo. B.

Berlin – Med opravljanjem svojega dela je bilo v letošnjem letu ubitih 67 novinarjev, eden več kot lani, 43 jih je umrlo v neznanih okoliščinah, so danes sporočili iz organizacije Novinarji brez meja (RSF). Pozvali so k mednarodnemu odzivu, ki bo učinkovito naslovil pereč problem.

Od leta 2005 je po njihovih podatkih tako med opravljanjem novinarskega dela umrlo skupno že 787 novinarjev. Na muhi so se znašli prav zaradi svojega dela.

Poleg 110 novinarjev je bilo letos ubitih še 27 tako imenovanih državljanskih novinarjev in sedem medijskih delavcev.

Za novinarje najbolj smrtonosna država je bil po podatkih RSF letos Irak, kjer jih je umrlo 11, sledi Sirija z 10 ubitimi. Na tretjem mestu je zaradi pokola na sedežu satiričnega tednika Charlie Hebdo Francija.  Islamistični skrajneži so sicer letos ubili 28 novinarjev.

Med umrlimi je bila večina umorjenih

Zadnje štiri leta je bilo novinarsko delo najbolj nevarno opravljati v Siriji, državi, kjer se krvava vojna približuje peti obletnici, pa so v svojem poročilu zapisali v Odboru za zaščito novinarjev (CPJ). Upad števila tamkaj ubitih gre po njihovih navedbah predvsem pripisati dejstvu, da v državi skorajda ni več tujih novinarjev.

Iz statistike CPJ, ki poroča o 69 novinarjih ubitih med delom, je razvidno, da je med letošnjimi žrtvami največ novinarjev spletnih medijev, sledi tiskovina, nato televizija in radio. Okoli 25 odstotkov jih je umrlo v navzkrižnem ognju, približno 68 odstotkov pa je bilo umorjenih.

Organizaciji pristojne pozivata k ukrepanju, po besedah predstavnik Novinarjev brez meja Christopha Deloira je napočil skrajni čas, da generalni sekretar ZN imenuje posebnega predstavnika, ki bo prisojen za varnost novinarjev.