Za smrt peške kriva tudi nepozornost upravljavke samovozečega vozila (VIDEO)

Policija je objavila posnetek nesreče Uberjevega samovozečega vozila, ki je v Arizoni do smrti zbilo 49-letno peško.

Objavljeno
22. marec 2018 12.30
Self Driving Vehicle Fatality
L. Z., STA
L. Z., STA
Washington – Posnetek kamere prve nesreče samovozečega avtomobila s smrtnim izidom je razkril, da je bila upravljavka, ki je sedela na vozniškem sedežu, pred trčenjem v peško nepozorna. Nesreča testnega avtonomnega vozila podjetja Uber se je zgodila v nedeljo v mestu Tempe v ameriški zvezni državi Arizona.

Na posnetku je videti, da ženska približno pet sekund gleda dol, nato pa osupla spremlja, kako avtomobil trči v peško.

Policija v Tempeju je v sredo objavila fotografije in zadnjih nekaj sekund posnetka kamere iz vozila, na katerem je videti, kako avtomobil na slabo osvetljenem delu ceste zbije piško, ki je potiskala kolo.

Uberjev avtomobil, volvo XC90, je bil v času nesreče v samodejnem načinu vožnje. 49-letno žrtev Elaine Herzberg so odpeljali v bolnišnico, kjer je kasneje podlegla poškodbam in postala prva smrtna žrtev avtonomnega vozila.

Po tragičnem dogodku je Uber v ponedeljek sporočil, da je začasno ustavil uporabo samovozečih vozil za testiranje ali prevoz potnikov v Tempeju, Pittsburghu, Torontu in San Franciscu.

Preiskava še poteka

Policija je ob objavi videa sporočila, da preiskava primera še poteka. Policijska načelnica Sylvia Moir je pred tem za San Francisco Chronicle izjavila, da je v tem trenutku videti, da Uber verjetno ni kriv za nesrečo, saj peška ceste ni prečkala na prehodu za pešce.

»Zelo jasno je, da bi se bilo težko izogniti trčenju v kakršnemkoli načinu (vožnje) glede na to, kako je prišla iz teme naravnost na cestišče,« je dodala.

Po nesreči Uberjevega vozila je tudi japonski avtomobilski proizvajalec Toyota danes sporočil, da je začasno ustavil testiranje samovozečih vozil. So pa dodali, da bodo nadaljevali testiranje polavtonomnih vozil na zaprtih testnih poligonih.