Zastrupitev Skripala vznemirja tudi ZDA in Nato

Če danes ne bo dobil pojasnila Moskve, bo Nato zaradi napada na nekdanjega dvojnega agenta Skripala sprejel niz ukrepov proti Rusiji.

Objavljeno
13. marec 2018 11.16
reut*Stoltenberg NATO-DEFENCE
L. Z., STA, Ma. F.
L. Z., STA, Ma. F.
Bruselj, London – Zveza Nato je zelo zaskrbljena zaradi napada na nekdanjega ruskega dvojnega agenta v Veliki Britaniji Sergeja Skripala in je glede tega v stiku z britanskimi oblastmi, je sporočil generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. Potem ko je britanska premierka Theresa May odgovornost za zastrupitev agenta pripisala Rusiji, ji je solidarnost izrazila tudi Francija.

»Združeno kraljestvo je zelo cenjena članica in ta incident močno skrbi Nato. Nato je glede tega v stiku z britanskimi oblastmi,« je v izjavi pozno v ponedeljek sporočil Stoltenberg. »Uporaba kateregakoli živčnega strupa je grozljiva in popolnoma nesprejemljiva,« je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Stoltenberg je podporo Londonu izrazil le nekaj ur po tem, ko je Mayeva v parlamentu dejala, da je za zastrupitev Skripala najverjetneje odgovorna Rusija.

Napad na eno članico je napad na vse

Odziv Nata naj bi še okrepil ugibanja, da bi se lahko Velika Britanija odločila za sprožitev petega člena severnoatlantske pogodbe, ki določa, da je napad na eno članico napad na vse. Po poročanju BBC naj se sicer vlada v Londonu ne bi odločila za ta izjemni ukrep in bo iskala druge načine za soočenje z Rusijo.66-letni upokojeni polkovnik Skripal je bil zaradi vohunjenja za Veliko Britanijo leta 2006 na vojaškem sodišču v Rusiji obsojen na 13 let zapora. Foto: Reuters

Na Otoku celovito pojasnilo Moskve pričakujejo do konca današnjega dne. V nasprotnem primeru bodo sklepali, da je šlo v primeru napada na Skripala za »nezakonito uporabo sile Rusije proti Združenemu kraljestvu« in bodo v odgovor sprejeli »niz ukrepov«.

Moskva, ki vseskozi zanika vpletenost v napad, je zadnje izjave Mayeve označila za »cirkuško predstavo« in »politično kampanjo, ki temelji na provokacijah«.

Trump: Za napadom bi lahko stala Rusija

Predsednik ZDA Donald Trump je danes ocenil, da je videti, da je zastrupitev delo Rusije. Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je medtem dejal, da bi bila kakršnakoli ruska vpletenost v zastrupitev zelo resna zadeva, poročajo tuje tiskovne agencije.

»Zdi se mi, da bi lahko bila Rusija, glede na vse dokaze, ki jih imajo. Theresa May bo danes govorila z menoj. Takoj ko bomo dobili podatke, in če se bomo strinjali z njimi, bomo obsodili Rusijo,« je napovedal predsednik ZDA.

Donald Trump meni, da bi za napadom lahko stala Rusija. Foto: AP/Andrew Harnik

Gabriel je medtem po pogovorih z britanskim zunanjim ministrom Borisom Johnsonom dejal, da je Nemčija solidarna z Veliko Britanijo in da je Berlin v tesnem stiku z britansko vlado. »Naj bo jasno, storilce je potrebno privesti pred roko pravice,« je dejal.

Kot »zelo resne« pa trditve Londona, da za zastrupitvijo stoji Moskva, obravnava tudi nemška kanclerka Angela Merkel. »Zdaj mora Rusija hitro odgovoriti na upravičena vprašanja britanske vlade,« je sporočila po telefonskem pogovoru z Mayevo.

Ogorčeni Tillerson

Tudi ameriški državni sekretar Rex Tillerson je v ponedeljek izrazil ogorčenje, da je, kot kaže, Rusija znova poskušala umoriti svojega državljana na ozemlju tuje države, in pozval k resnim posledicam za odgovorne. Bela hiša je pred tem le obsodila napad, brez omembe Rusije.Rex Tillerson. Foto: Jonathan Ernst/Reuters

»Povsem zaupam preiskavi Velike Britanije in oceni, da je Rusija najverjetneje kriva za napad z živčnim strupom prejšnji teden v Salisburyju. Za takšen napad ne more nikoli biti opravičila – poskus umora svojega državljana na ozemlju neke suverene države. Ogorčeni smo, da Rusija, kot kaže, znova tako ravna. Od Ukrajine do Sirije in zdaj Velike Britanije Rusija ostaja neodgovorna sila za nestabilnost po svetu, deluje z odkritim zanemarjanjem suverenosti drugih držav in življenj njihovih državljanov,« je sporočil Tillerson.

»Strinjamo se, da se morajo odgovorni, tako tisti, ki so zločin izvršili, kot tudi tisti, ki so ga ukazali, soočiti s primernimi resnimi posledicami. Smo solidarni z našimi zavezniki v Združenem kraljestvu in bomo tesno usklajevali naše odgovore,« je sklenil državni sekretar ZDA, ki je trenutno na afriški turneji.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je pred tem zastrupitev označila za grozodejstvo in zagotovila, da ZDA stojijo ob strani svoji zaveznici Veliki Britaniji. Rusije, ki je po trditvah ameriških obveščevalnih agencij pomagala do volilne zmage Donaldu Trumpu, pa ni omenjala.