ZDA na čelu boja z epidemijo ebole

Epidemija v Zahodni Afriki: število obolelih se podvoji vsake tri tedne.

Objavljeno
17. september 2014 23.41
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
New York – Združene države so pripravljene prevzeti vodenje boja proti epidemiji ebole v Zahodni Afriki, je napovedal ameriški predsednik Barack Obama. V Afriko bodo poslali 3000 pripadnikov vojske, štab bo v Liberiji. Strokovnjaki pa opozarjajo, da je odziv pozen in da se lahko število obolelih podvoji vsake tri tedne.

»Ob izbruhu epidemije ves svet računa na nas in to odgovornost sprejemamo,« je Obama dejal ob torkovem obisku centra za nadzor nad boleznimi in preventivo (CDC) v Atlanti. Ob tem je pozval tudi druge države sveta, naj pomagajo zajeziti epidemijo, ki uhaja izpod nadzora. Že zdaj je jasno, da se bodo razmere tudi ob takojšnjem odzivu še poslabšale, preden bodo lahko vzpostavili nadzor nad širjenjem bolezni. »Svet ima še vedno priložnost, da reši ogromno življenj, pred nami je odgovornost, da se odzovemo,« je poudaril Obama.

Razvoj poskusnega zdravila in dveh cepiv

Danes se bo na izrednem zasedanju sestal varnostni svet, saj po besedah ameriške veleposlanice pri Združenih narodih Samanthe Power (ZDA septembra predsedujejo varnostnemu svetu) Zahodni Afriki grozi množično umiranje, ki bi lahko zdesetkalo prebivalstvo tega dela Afrike za eno generacijo. Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je ob tem sporočil, da potrebujejo skoraj milijardo dolarjev za izreden mednarodni odziv na krizo v Afriki.

Svetovna organizacija je bila pred tem deležna kritik, da ni prevzela vodenja in koordiniranja mednarodnega odziva na epidemijo. »Doslej je v najboljšem primeru igrala vlogo sodelujočega, ko pa vsi upravljajo, nihče ni odgovoren,« je vodstvu ZN očital Michael Osterholm, direktor središča za raziskave in oblikovanje politik do nalezljivih boleznih na Univerzi v Minnesoti.

Pobudo so prevzele ZDA, saj bi po besedah Obame zlom gospodarstva in izbruh panike lahko ogrozila mednarodno varnost in stabilnost, zato je potreben hiter odziv. Ameriška vojska bo iz štaba v liberijski prestolnici Monrovia usklajevala gradnjo sedemnajstih dodatnih središč za zdravljenje obolelih, ki naj bi imela skupno 1700 ležišč. Obrambno ministrstvo bo organiziralo tudi izobraževalno središče, v katerem naj bi vsak teden izurili okoli petsto lokalnih zdravstvenih delavcev.

Ameriška agencija za mednarodni razvoj (USAID) bo podprla program razdeljevanja opreme za izboljšanje higienskih razmer in medicinskih potrebščin za okoli najbolj 400.000 najbolj ogroženih gospodinjstev v Liberiji. ZDA so za boj proti eboli že prispevale 175 milijonov dolarjev, pomoč naj bi povečali še za pol milijarde dolarjev. Skoraj 60 milijonov dolarjev bodo namenili za razvoj poskusnega zdravila Zmap in dveh cepiv.

Možnost za mutacijo virus »zelo majhna«

Bela hiša sicer zagotavlja, da so možnosti za širitev okužbe čez ocean v ZDA zelo majhne. To naj bi zagotavljale tako »robustna infrastruktura za zdravstveno oskrbo kot zmožnosti za hitro posredovanje«, trdijo predstavniki administracije. Vendar pa je bil po besedah Anthonyja Faucija, direktorja nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni, doslej odziv na afriške razmere počasen, za kar so bili deloma krivi tudi varčevalni rezi v proračun inštituta.

Fauci meni, da je možnost za mutacijo virusa, s katero bi se ta prenašal po zraku in postal tako nalezljiv kot denimo gripa, »zelo majhna«. Vendar pa Michael Osterholm trdi, da številni virologi tega ne omenjajo na glas zaradi strahu pred izbruhom panike. Zdaj se okužbe prenašajo samo pri stiku s telesnimi tekočinami obolelih, omenjena mutacija pa bi povzročila obolevanje že z vdihavanjem okuženega zraka. A virus ebola Zaire, ki zdaj razsaja v Afriki, se med živalmi že prenaša po zraku.

Virusi, kot je ebola, so namreč pri podvajanju svojega dednega materiala precej površni, kar pomeni, da se dogajajo številne mutacije. Tako eno osebo okuži en virus, nato pa se z nje na druge prenaša že spremenjen. Sedanja pospešena genetska evolucija virusa je povsem nepredvidljiva, v zadnjih štirih mesecih je bilo več prenosov s človeka na človeka, kot pa se jih je najverjetneje zgodilo v zadnjih petsto do tisoč letih. Vsaka nova okužba pa pomeni tisoč milijard novih možnih mutacij in novih tveganj.