ZDA nad Islamsko državo tudi v Siriji

Nova strategija ameriškega predsednika predvideva zračne napade v Siriji in Iraku ter podporo zaveznikom na terenu.

Objavljeno
11. september 2014 11.20
IRAQ-CRISIS/OBAMA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Washington − Ameriški predsednik Barack Obama je sinoči v televizijskem nagovoru predstavil novo strategijo boja proti Islamski državi (IS) v Siriji in Iraku. Strategija predvideva dodatne zračne napade v obeh državah, podporo zaveznikom na terenu, prekinitev finančnih tokov in nadaljevanje humanitarne pomoči ogroženim civilistom, piše Slovenska tiskovna agencija.

Obama je uvodoma opisal dosežke v vojni proti terorizmu v zadnjih nekaj letih, kot je bila odstranitev vodje teroristične mreže Al Kaida Osame bin Ladna. IS je opisal kot teroristično organizacijo, nekdanjo podružnico Al Kaide v Iraku, ki je izkoristila državljansko vojno v Siriji za osvajanje ozemlja v Siriji in Iraku. »IS je teroristična organizacija, ki nima druge vizije, kot pobijati vse, ki so ji napoti,« je po pisanju STA dejal Obama.

»Naš cilj je jasen. IS bomo razgradili in na koncu uničili s celovito in trajno protiteroristično strategijo,« je dejal ameriški predsednik. Napovedal je sistematično zračno kampanjo proti teroristom v Iraku in Siriji, kjer ZDA doslej tega še niso počele. »Ne bom okleval z ukrepanjem proti IS v Siriji kakor tudi v Iraku. Osnovno načelo mojega predsednikovanja je, da če ogrožaš Ameriko, ne boš našel varnega zavetišča,« je dejal.

Na drugo mesto je Obama postavil okrepitev pomoči zaveznikom v Iraku, kamor namerava poleg opreme poslati še 475 vojakov, ki se bodo pridružili skupaj 1034, ki so že na terenu. Ne bodo se bojevali, ampak bodo urili, opremljali in obveščali, piše STA. Obama je ameriški kongres znova pozval, naj mu odobri dodatne vire za urjenje opozicije v Siriji, ker se v boju proti IS ne bo zanašal na režim predsednika Bašarja al Asada.

Obamova strategija vključuje tudi preprečevanje financiranja IS in dotoka borcev, pri čemer bo ključna pomoč zaveznikov. Ameriški predsednik bo tako čez dva tedna v New Yorku predsedoval posebnemu zasedanju varnostnega sveta Združenih narodov za dodatno mobilizacijo mednarodne skupnosti. Nadaljevala se bo tudi pomoč civilistom, ki so jih teroristi pregnali z njihovih domov.

Ameriški predsednik je poudaril, da so teroristi IS nekaj posebnega zaradi svoje surovosti, piše STA. »Pobijajo ujetnike in otroke. Zasužnjujejo, posiljujejo in prisilno poročajo ženske. Verskim manjšinam grozijo z genocidom,« je dejal. Kot posebej barbarsko dejanje je izpostavil usmrtitev dveh ameriških novinarjev. »IS ogroža prebivalstvo Iraka, Sirije in širšega Bližnjega vzhoda. Če jih ne ustavimo, bodo ti teroristi ogrožali tudi ZDA,« je dejal.

V nadaljevanju je opisal dosedanje ukrepe proti IS − med njimi več kot 150 zračnih napadov v Iraku −, a poudaril, da ZDA same ne bodo mogle storiti vsega. Zato je Washington tudi vztrajal pri oblikovanju nove iraške vlade, kar se je že zgodilo. Poleg tega pri zračnih operacijah že sodelujejo zavezniki, ki obenem v Sirijo in Irak pošiljajo tudi pomoč in sodelujejo pri izmenjavi obveščevalnih informacij.

Boj ne bo kratek in obstajajo tveganja, je posvaril Obama in hkrati zagotovil, da se ameriški vojaki na terenu ne bodo vojskovali. Američanom je še dejal, da so po hudi recesiji in terorističnih napadih pred 13 leti dobro pripravljeni na prihodnost z najboljšimi tehnološkimi podjetji in univerzami na svetu, cvetočo predelovalno in avtomobilsko industrijo ter približevanjem energetski neodvisnosti, še piše STA.