ZDA naj bi od Turčije zahtevale zaprtje meje s Sirijo

Washington zahteva, da Ankara Islamski državi prepreči tihotapljenje čez mejo, ključno pa naj bi bilo zaprtje meje za džihadiste.

Objavljeno
28. november 2015 17.48
MIDEAST-CRISIS/TURKEY-SYRIA
Ma. F., STA
Ma. F., STA
New York - Ameriška vlada od Turčije zahteva, naj z več tisoč vojaki zavaruje okoli 100 kilometrov dolg odsek meje s Sirijo, ki ga skrajna Islamska država po ocenah Washingtona uporablja za tihotapljenje orožja in tujih borcev v vojno območje, danes poroča ameriški časnik Wall Street Journal, ki se sklicuje na ameriške vladne vire.

ZDA sicer od Turčije niso zahtevale točno določenega števila vojakov za zavarovanje meje s Sirijo, a Pentagon ocenjuje, da bo potrebnih 30.000 vojakov na turški strani za »širšo humanitarno misijo« za zavarovanje samo enega dela pa bi bilo potrebnih 10.000 ali več vojakov, piše časnik na svoji spletni strani.

A za zdaj ostaja nejasno, kako se bo Turčija odzvala. Turške oblasti naj bi se strinjale, da je strožji nadzor meje potreben in naj bi že začele izvajati ukrepe, a niso želele predlagati števila vojakov.

Washington zahteva, da Ankara Islamski državi prepreči tihotapljenje čez mejo, ključno pa naj bi bilo zaprtje meje za džihadiste med turškim mestom Kilis in sirskim Džarabulusom.

»Igra se je spremenila. Kar je dovolj, je dovolj. Mejo je treba zapreti,« Wall Street Journal navaja visokega predstavnika ameriške vlade. »Gre za mednarodno grožnjo, vse pa prihaja iz Sirije in prehaja čez turško ozemlje,« je dodal.

ZDA so Turčijo poleg tega opozorile, da bo lahko deležna neželenih posledic s strani evropskih držav, če ne bo zagotovila zaprtja meje in tujim borcem preprečila prostega prehajanja meje.

Ameriške in turške oblasti so se sicer po pisanju časnika, ki ga povzemajo tuje tiskovne agencije, julija načeloma dogovorile o skupni operaciji na turško-sirski meji, a sestavljanje podrobnega načrta so ovirali pomisleki obeh strani. ZDA so pripravljene na zračne napade južno od meje, da bi podprle zmerne sirske upornike, a so načrt otežili ruski zračni napadi in kaotične razmere na bojišču.