Rusija izgnala diplomate tudi 23 evropskih držav

Rusija je danes izgnala tudi več diplomatov iz evropskih držav, veleposlanikom Zahoda pa izročila protestne note.

Objavljeno
30. marec 2018 09.05
FILES-RUSSIA-BRITAIN-ESPIONAGE-POLITICS-DIPLOMACY-US
Š. J., STA
Š. J., STA
Washington – ZDA so prepričane, da ruska odločitev o zaprtju ameriškega konzulata v Sankt Peterburgu in izgonu 60 diplomatov ni upravičena, je danes sporočila tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Heather Nauert. Kot je dodala, si ZDA pridržujejo pravico o povračilnih ukrepih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ob tem so z zunanjega ministrstva sporočili, da se je Rusija po napadu z živčnim strupom na ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala podala na pot izolacije. Dodali so, da napad krši mednarodno konvencijo o kemičnem orožju. Washington pa je Moskvo pozval, naj ne igra vloge žrtve.

Rusija medtem ukrep označuje kot popolnoma primeren in podoben predhodnemu ameriškemu izgonu 60 ruskih diplomatov iz države. ZDA so v odgovor na napad na Skripala v Veliki Britaniji namreč izgnale 60 ruskih diplomatov in zaprle ruski konzulat v Seattlu.

Predsednik Odbora za zunanje zadeve v ruskem parlamentu Leonid Slutsky je dejal, da so ameriško-ruski odnosi še slabši od obdobja hladne vojne.

Da bo Rusija izgnala 60 ameriških diplomatov in zaprla ameriški konzulat v Sankt Peterburgu, je danes sporočil ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Izgon diplomatov iz evropskih držav

Rusija je danes odgovorila z enakimi povračilnimi ukrepi. Izgnala je diplomate skupno 23 držav. Pri tem se je držala načela, da izžene toliko diplomatov, kolikor ruskih diplomatov je bilo izgnanih iz posamezne države.

Še prej je rusko zunanje ministrstvo na pogovore poklicalo več veleposlanikov in diplomatskih predstavnikov, ki so jim predali protestne note in jih seznanili s povračilnimi ukrepi.

Kot na spletni strani poroča Reuters, je bilo danes videti ob vstopu v stavbo ruskega zunanjega ministrstva veleposlanike Nemčije (4), Francije, Italije (2), Poljske (4), Nizozemske (2) in Češke (3) ter diplomatske predstavnika Ukrajine, Nizozemske, Albanije, Romunije, Litve (3), Latvije (1), Estonije (1), Hrvaške (1) in Makedonije.

Veliki Britaniji je Rusija postavila enomesečni rok za zmanjšanje števila njenih diplomatov v Rusiji na število, ki je enako številu ruskih diplomatov na Otoku.