ZDA: Umor Kim Džong Nama je naročila Severna Koreja

Ugotovitev lahko služi kot povod za nov sklop gospodarskih sankcij ZDA proti Pjongjangu.

Objavljeno
07. marec 2018 12.20
FILES-NKOREA-KIM
Š. J., STA
Š. J., STA

Washington - ZDA so v torek formalno ugotovile, da je Severna Koreja naročila umor polbrata severnokorejskega voditelja Kim Džong Una, Kim Džong Nama s prepovedanim bojnim strupom VX.

Ugotovitev lahko služi kot povod za nov sklop gospodarskih sankcij ZDA proti Pjongjangu, ki je sicer izrazil pripravljenost na pogovore o svojem jedrskem programu.

V skladu z zakonodajo ZDA je predvideno, da za državo, ki krši prepoved kemičnega in biološkega orožja, uvedejo prepoved uvoza njenih izdelkov. Severna Koreja je sicer že predmet strogih sankcij Združenih narodov in ZDA, zato bo torkova odločitev imela le malo vpliva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodaja, da bi lahko oživitev razprave o smrti Kim Džong Nama zmotila najnovejša prizadevanja za začetek novih pogovorov na najvišji ravni med obema Korejama.

»Javno razkazovanje zaničevanja univerzalnih pravil proti kemičnemu orožju je še en dokaz brezobzirne narave Severne Koreje in kaže, da ne moremo tolerirati nobenega severnokorejskega programa orožja za množično uničevanje,« je v Washingtonu dejala tiskovna predstavnica State Departmenta Heather Nauert.

Kim Džong Namu sta 13. februarja lani na letališču malezijske prestolnice Kuala Lumpur, kjer je čakal na let za Macao, dve ženski na obraz nanesli živčni strup VX. Kmalu zatem je 45-letni Kim umrl.

Živčni strup VX je v čisti obliki brezbarvna oljnata tekočina brez vonja, ki dobro prodira skozi kožo, je pa tako smrtonosen, da ga ZN uvrščajo med orožje za množično uničevanje.

Ženski so prijeli nekaj dni po umoru. V Maleziji proti njima poteka sodni proces. V primeru obsodbe jima grozi smrtna kazen z obešanjem, Na začetku sojenja oktobra lani sta se izrekli za nedolžni. Trdita, da sta mislili, da sodelujeta v televizijski potegavščini.