ZDA upajo na hiter podpis varnostnega sporazuma z Afganistanom

Varnostni sporazum z ZDA je pripravljen že od lani, vendar je Karzaj menil, da ga lahko podpiše le njegov naslednik.

Objavljeno
22. september 2014 11.56
AFGHANISTAN-ELECTION
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

New York − Po razrešitvi spora glede naslednika afganistanskega predsednika Hamida Karzaja je državni sekretar ZDA John Kerry v nedeljo izrazil mnenje, da bi lahko v kratkem predsedniki podpisali varnostni sporazum med ZDA in Afganistanom. Karzaj sporazuma, ki ureja odnose z ameriškimi silami v državi po letu 2014, ni hotel podpisati, poroča Slovenska tiskovna agencija.

V nedeljo sta se udeleženca junijskega drugega kroga predsedniških volitev Ašraf Gani in Abdulah Abdulah dogovorila, da bo predsednik Gani, Abdulah pa bo imenoval neke vrste premierja, ki bo vodil dnevna opravila vlade v državi s predsedniškim sistemom.

Dvostranski varnostni sporazum z ZDA je pripravljen že od lani, vendar je Karzaj menil, da ga lahko podpiše le njegov naslednik. Predsedniške volitve v Afganistanu so vodile v spor med Ganijem in Abdulahom. Oba sta namreč trdila, da sta zmagovalca volitev, poroča STA.

Letos se izteče mednarodna varnostna misija ZDA in zveze Nato v Afganistanu in varnostni sporazum je potreben za nadaljnjo prisotnost sicer manjšega števila ameriških in mednarodnih enot.

Predsednik ZDA Barack Obama namerava po koncu letošnjega leta najprej v Afganistanu ohraniti 9800 vojakov, nato pa jih povsem umakniti do konca leta 2016. Obama je zaradi odsotnosti ustreznega varnostnega sporazuma umaknil ameriško vojsko iz Iraka, ki ga zdaj pretresa ofenziva Islamske države (IS).

Kerry je optimizem glede sporazuma z Afganistanom izrazil v New Yorku po srečanju s francoskim zunanjim ministrom Laurentom Fabiusom. Oba sta čestitala Ganiju in Abdulahu za dogovor o delitvi oblasti in izraz državništva, ker da sta na prvo mesto postavila interese Afganistancev.

Talibi zavračajo novo vlado

Talibi so zavrnili novo afganistansko vlado in napovedali nadaljevanje oborožene svete vojne proti njej. Volitve in nedeljsko oblikovanje vlade narodne enotnosti so označili za »lažnivo ameriško prizadevanje«.

Talibi so danes sporočili, da imenovanje Ganija in nove simbolične administracije za Afganistance ni sprejemljivo. »Nadaljevali bomo z džihadom, da bi našo državo povsem osvobodili okupacije in tlakovali pot za resnično islamsko vlado,« so po poročanju STA še sporočili.