ZDA zapustilo več Mehičanov, kot pa se jih je priselilo

Pew je v podobni študiji že leta 2012 ugotovil, da je neto migracija med ZDA in Mehiko na ničli.

Objavljeno
20. november 2015 09.33
MIDEAST-CRISIS/USA-TEXAS
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

San Diego − Raziskovalni center Pew je v četrtek objavil študijo, ki pravi, da v zadnjih letih več Mehičanov zapušča ZDA, kot jih pride v državo, kjer jim vodilni predsedniški kandidat republikanske stranke napoveduje postavitev zidu. Od leta 2009 do lani je ZDA zapustilo skoraj 140.000 Mehičanov več, kot se jih je priselilo.

Pew poroča, da je v tem času v ZDA prišlo 870.000 Mehičanov, nazaj domov pa se jih je odselilo več kot milijon. »Obdobje množične migracije na sever se je končalo,« je razglasil direktor centra Pew za za latinskoameriške raziskave Mark Hugo Lopez.

Republikanski predsedniški kandidat Mitt Romney je med kampanjo leta 2012 dejal, da je nezakonito priseljevanje mogoče rešiti s samodeportacijami. Takrat so se iz njega večinoma norčevali, vendar se, kot kaže, ni veliko motil.

Razlogi za veliko spremembo trenda so številni, čeprav Donalda Trumpa, ki je mehiške priseljence označil za posiljevalce, ni med njimi. Pew je v podobni študiji že leta 2012 ugotovil, da je neto migracija med ZDA in Mehiko na ničli.

Od leta 1965 do leta 2015 se je v ZDA priselilo več kot 16 milijonov Mehičanov in vsa statistika zajema tudi nezakonite priseljence. Na višku leta 2007 je bilo v ZDA 12,7 milijona Mehičanov, zdaj jih je okoli 11,7 milijona, kar vključuje okoli 5,6 milijona nezakonitih mehiških priseljencev.

Glavni razlog za pot domov je želja po življenju z družino, kilavo gospodarsko okrevanje po zadnji krizi in med drugim tudi to, da se je prebivalstvo Mehike začelo starati.

Doma več ni tako velikega tekmovanja za delovna mesta kot prej, sporazum o prosti trgovini Severne Amerike (Nafta) pa je v Mehiko pripeljal velike svetovne korporacije, ki tudi na veliko zaposlujejo.

Predsednik ZDA Barack Obama je do lani pregnal iz ZDA dva milijona ljudi, in čeprav je s tem lani nehal, je vse večjemu številu nezakonitih priseljencev dovolj čakanja na ureditev statusa, ker republikanska večina v kongresu blokira reforme.

Mehiški sezonski delavci so prihajali neovirano v ZDA do leta 1965, ko so se začele uvajati omejitve. Delodajalci so še vedno potrebovali poceni delovno silo za težka kmečka in druga opravila in ljudje so potem začeli mejo prehajati ilegalno.

Pew v študiji ugotavlja tudi, da so ameriški obmejni organi lani prvič od spremljanja statistike na meji ujeli več pripadnikov drugih nacionalnosti kot Mehičanov, ki so bili doslej vedno večina.