ZDA želijo še poostriti letališko varnost

Ob grožnjah skrajnežev iz tujine izbruhi krvavega nasilja domačih teroristov.

Objavljeno
29. maj 2017 23.08
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
New York – Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost razmišlja o razširitvi prepovedi prenosnih računalnikov v ročni prtljagi potnikov na vseh mednarodnih poletih v in iz ZDA. Prepoved že velja za polete z desetih letališč, zaradi novih nevarnosti terorističnih napadov naj bi jo razširili na ves letalski promet.

Minister za domovinsko varnost John Kelly trdi, da se srečujejo s številnimi grožnjami proti potniški letalski industriji. »Teroristi so obsedeni z zamislijo o strmoglavljenju letala, še posebej če gre za ameriško letalsko družbo in če je na letu veliko Američanov,« je opozoril. Doslej je prepoved veljala za Bližnji vzhod, severno Afriko in Istanbul, že pred tedni so se pojavile napovedi, da naj bi jo razširili tudi na Evropsko unijo, kar bi prizadelo čezatlantske letalske povezave, po katerih vsako leto potuje 65 milijonov potnikov.

Po trditvah ameriških uradnikov prvotna prepoved ni temeljila na neposredni grožnji, pač pa na splošni ogroženosti letalskega prometa. Minister Kelly je v nedeljo govoril o »resnično visoko razviti grožnji«, pri čemer še vedno »spremljamo obveščevalne podatke in jo poskušamo natančneje določiti, toda vseeno bomo precej zvišali raven varnosti za letalski promet«. Po neuradnih podatkih gre za zelo občutljive obveščevalne podatke, ki jih je na območju Islamske države pridobil izraelski vir, Donald Trump pa jih je menda zelo neprevidno razkril ruskim diplomatom in povzročil jezo obveščevalnih krogov.

Še daljše vrste

Letališka varnost je vse od terorističnih napadov 11. septembra 2001 močno povečana, Kelly pa napoveduje dodatne ukrepe, med drugim uvedbo novih tehnologij. Med novimi ukrepi naj bi bilo podrobnejše preučevanje ročne prtljage in predmetov, ki jih potniki lahko prinesejo v kabine. Kelly je opozoril, da se potniki želijo izogniti plačilu stroškov za dodatno prtljago, zato ročno tako naphajo, da imajo letališki varnostniki težave pri njenem pregledovanju. »Več ko je stvari, težje varnostniki na monitorjih ugotavljajo, kaj je v prtljagi,« je opisal težave uslužbencev.

Na nekaterih letališčih so začeli preizkušati program dodatnih pregledov, pri katerih morajo potniki odpreti ročno prtljago in omogočiti pregled posameznih kosov v njej. Po besedah Kellyja bodo postopek zelo verjetno razširili na vsa letališča, kar bo samo še podaljšalo vrsto ter povečalo gnečo in nejevoljo. Po drugi strani je Trump v svojem predlogu proračuna precej zmanjšal postavko za letališko varnost.

Letalske družbe niso navdušene, saj se bojijo, da bodo nova pravila zmanjšala število potnikov, toda hkrati si nobena ne želi težav na svojih letalih. »Karkoli bodo odločili, bomo morali sprejeti,« je napovedal Oscar Munoz, direktor družbe United Airlines, ki je še vedno ožigosana, odkar je splet preplavil posnetek grobe odstranitve potnika z njihovega letala. Januarja so se družbe srečale s hudimi težavami, ko jih je Bela hiša presenetila s predsedniškim ukazom o prepovedi vstopa za državljane sedmih držav in so se morale na letališčih odločati, kdo se lahko vkrca na letalo in kdo ne. Ameriška zvezna sodišča so medtem zadržala izvajanje ukaza in njegovega naslednika za šest držav.

Domači terorizem

Kelly zadnje dni poudarja nevarnost terorističnih napadov, ta naj bi bila veliko hujša, kot si predstavlja večina ljudi, »nekateri nikoli ne bi zapustili doma, če bi poznali resnico«. Kritiki nove vlade poudarjajo, da boj proti takšnim grožnjam zahteva dobre odnose z muslimansko skupnostjo, od koder prihajajo radikalizirani posamezniki, Trump pa je kot kandidat močno zastrupil odnose. To je pokazala tudi tragedija v Portlandu, kjer je beli napadalec začel zmerjati muslimanki, nato pa zabodel tri potnike, ki so poskušali posredovati, dva sta zaradi ran umrla.

Napadalec naj bi že konec aprila na protestih v Portlandu korakal z ameriško vojno zastavo iz časa osamosvojitvene vojne z Veliko Britanijo, stegoval roko v nacističen pozdrav in uporabljal rasističen besednjak. Po napadu je organizacija Svet za ameriško-muslimanske odnose (Cair) pozvala Trumpa, naj obsodi »naraščajoči fanatizem« in nasilje proti muslimanom. »Predsednik mora osebno in brez premišljevanja spregovoriti o islamofobiji in rasizmu v državi, ki ju je sprožil s svojimi številnimi izjavami, politikami in imenovanji,« je dejal vodja Caira Nihad Awad.

Bela hiša je včeraj, po treh dneh pozivov, prek uradnega računa ameriškega predsednika na družbenem omrežju twitter obsodila napad in sporočila, da so se žrtve v Portlandu uprle sovraštvu in nestrpnosti.