Članice EU soglasno za vojaško pomoč Franciji

V živo: Avstrijska ministrica je povedala, da je bil osumljeni napada, ki je še vedno na begu, septembra v Avstriji.

Objavljeno
17. november 2015 09.18
Š. P., Mo. B., Delo.si
Š. P., Mo. B., Delo.si

Francija četrti dan po krvavih terorističnih napadih v Parizu nadaljuje racije proti posameznikom, osumljenim sodelovanja z Islamsko državo, hkrati pa več tisoč kilometrov stran, v Siriji, napada položaje sunitskih skrajnežev.

O petkovem »vojnem dejanju /.../ so odločili in ga načrtovali v Siriji, pripravljali in organizirali v Belgiji in ga zagrešili na naši zemlji s francosko pomočjo. Nujnost, da uničimo Daesh [drugo ime za IS], /.../ zadeva celotno mednarodno skupnost,« je bil včeraj pred obema domovoma parlamenta odločen francoskih predsednik François Hollande.

Danes ponoči so v Franciji izvedli 128 novih racij, iskanje sostorilcev se nadaljuje tudi v Belgiji, kjer še vedno iščejo Salaha Abdeslama, preživelega napadalca, ki je septembra obiskal Avstrijo. Policisti ugibajo, da je smrti ušel še en napadalec.

Medtem ko francoske varnostne sile na domačih tleh iščejo povezane z IS, francoska vojaška letala nadaljujejo napade na njihova oporišča v Siriji. Ponoči so s pomočjo ameriških zračnih sil v bombardiranju Rake, trdnjave IS v Siriji, uničili poveljniški center in vadbišče.

***

Dogajanje spremljamo v živo:

19.45: Nemška policija je že izpustila sedem ljudi, ki jih je danes aretirala zaradi suma povezanosti s petkovimi terorističnimi napadi v Parizu, v katerih je umrlo 129 ljudi. Izpustili so jih, ker ni dokazov o povezanosti z nedavnimi pariškimi dogodki, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

15.59: Francoski predsednik François Hollande se bo z ameriškim kolegom Barackom Obamo srečal 24. novembra, z ruskim Vladimirjem Putinom pa dva dneva pozneje.

Putin je sicer danes svojim silam v Sredozemlju naročil, naj sodelujejo s francosko vojsko kot z zaveznikom.

»Dogovorjeno je bilo, da se zagotovita tesnejši stik in usklajevanje med vojskama in varnostnimi agencijami obeh držav v ukrepanju proti terorističnim skupinam v Siriji,« so po telefonskem pogovoru Putina in Hollanda sporočili iz Kremlja.

Med drugim naj bi se državi po poročanju ruskih medijev tudi dogovorili, da bo v trenutnih operacijah v Siriji francoski letalonosilki na pomoč priskočila ruska vojaška ladja Moskva, pa dodaja STA.

15.24: Francoski Le Monde, ki ga povzema BBC, poroča, da policisti preverjajo, ali je na begu še en napadalec, ki mu je uspelo pobegniti. Očividci napada so namreč poročali o treh potnikih avtomobila, s katerim so se storilci pripeljali pred lokale v 10. in 11. pariškem okrožju.

Po predvidevanjih policije so bili v avtomobilu Salah Abdeslam, za katerim zdaj poteka obsežna iskalna akcija, njegov brat Brahim Abdeslam, ki se je razstrelil, in tretji neidentificirani moški, ki je morda še vedno na begu.

15.17: Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner je povedala, da je bil Salah Abdeslam, napadalec, ki mu je uspelo pobegniti in zdaj za njimi poteka obsežna iskalna akcija, septembra v Avstriji. V našo severno sosedo je po poročanju BBC skupaj s še dvema osebama prišel iz Nemčije. Sled za njim so odkrili med zapisi o rutinskih prometnih kontrolah. Takrat je policistom povedal, da je namenjen na počitnice na Dunaj. Kaj je počel v Avstriji, še ugotavljajo.

15.05: Naša dopisnica iz Berlina Barbara Kramžar v blogu Doma v svetu: »Francija druge članice Evropske unije tudi uradno prosi za vojaško pomoč »v okviru njihovih možnosti«, kot je francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian dejal na današnjem bruseljskem srečanju. Minister države, ki krvavi po petkovih terorističnih napadih, se sklicuje na sedmi odstavek 42. člena lizbonske pogodbe EU. Ta v primeru oboroženega napada na ozemlje države članice druge obvezuje, da v skladu z 51. členom ustanovne listine Združenih narodov zagotovijo pomoč in podporo z vsemi razpoložljivimi sredstvi.« Več preberite TUKAJ.

14.55: Francoski spletni portal Nouvel Observateur poroča, da za zdaj francoska policija le ugiba, zakaj je bil črn clio, povezan z napadi, najden v 18 pariškem okrožju. Ugibajo, da so skrajneži napad pripravljali tudi v 18. okrožju, a ga niso izvedli. Zakaj, ni jasno. Zdaj se bojijo, da je z napadi povezanih še več ljudi in da so ti še vedno na prostosti.

14.11: Kaj pomeni uveljavitev člena lizbonske pogodbe o vzajemni obrambi, kakšno pomoč pričakuje Francija in kako bi na pomoč lahko priskočila Nemčija? To in drugo pojasnjuje naš dopisnik iz Bruslja Peter Žerjavič:

13.32: Nemška policija je v povezavi s petkovimi terorističnimi napadi v Parizu danes v kraju Alsdorf blizu Aachna na zahodu Nemčije aretirala tri osebe. Zaslišanja aretiranih so še v teku. »Dobili smo namige, da se eden od osumljencev, ki jih iščejo v zvezi z napadi v Parizu, morda nahaja na našem območju,« je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, ki jo povzema STA, sporočil tiskovni predstavnik nemške policije.

13.25: Ameriški državni sekretar John Kerry je po srečanju s francoskim predsednikom Hollandom povedal, da se bodo v Sirij morda v le nekaj tednih zgodile »velike spremembe«. »Dosegli smo skupni sporazum o osnovnih načelih in našli koncept, ki bo omogočil pogajanja z Iranom in Rusijo za pogajalsko mizo, kar se v zadnjih štirih letih in pol še ni zgodilo,« je povedal Kerry.

12.00: Francoski mediji, ki jih povzema BBC, poročajo, da je policija morda našla še en avtomobil, ki je bil uporabljen v napadu. Črni renault clio, registriran v Belgiji, je bil parkiran pred Place Albert Kahn v Parizu.

11.14: Zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je po poročanju AFP povedala, da so vse članice EU pripravljene priskočiti na pomoč Franciji.

»Francija je zaprosila za pomoč v skladu s členom 42-7. Gre za člen, ki v zgodovini Unije še ni bil uveljavljen,« je pojasnila Mohgerinijeva in dodala, da so danes vse članice EU soglasno izrazile pripravljenost za vsakršno pomoč, ki bo potrebna. »Francija bo v prihodnjih urah in dneh na bilateralni ravni sporočila, kakšno pomoč potrebuje, in EU bo zagotovila največjo možno učinkovitost v našem skupnem odgovoru,« je še dejala.

Francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian je povedal, da je pomoč EU »politično dejanje velikega pomena«. Ta pomoč se bo nanašala tako na zračne napade v Siriji kot tudi drugje.

11.11: Francoski mediji poročajo, da je policija v pariškem predmestju Bobigny našla »varno hišo«, v kateri je pred napadom v Parizu bival eden od napadalcev.

11.02: Število vpletenih v teroristične napade v Parizu še vedno ni znano, je danes dejal francoski premier Manuel Valls. Preiskava se po njegovih besedah trenutno osredotoča na možnost, da so v Franciji in Belgiji sokrivci doslej znanih napadalcev, poroča STA.

»Ali sta bili dve ali tri ekipe, kako so delovale, kaj se je zgodilo na Stade de France, preiskava se nadaljuje,« je dodal. »Cilj je ne le uničiti Daesh /.../, ampak tudi aretirati, pripreti [krivce] in razumeti, kaj se je v resnici zgodilo,« je še dodal.

10.59: Francija bo kot prva država EU na podlagi 42-7 člena lizbonske pogodbe zaprosila za pomoč, najverjetneje pri vojaških misijah v tujini. Člen o o vzajemni obrambi določa, da morajo v primeru oboroženega napada na ozemlje države članice druge članice zagotoviti pomoč in podporo z vsemi razpoložljivimi sredstvi. Za kakšno pomoč bo Francija zaprosila, še ni jasno.

Francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian bo podrobnosti pojasnil na srečanju obrambnih ministrov EU, ki se bodo sestali danes.

»Francija bi rada prosila evropske partnerice za njihovo dvostransko podporo v skladu z njihovimi zmožnostmi v boju proti Daeshu [drugo ime za IS] v Iraku in Siriji ter za okrepljeno vojaško sodelovanje v vseh operacijah, v katerih sodeluje Francija,« je za AFP, ki ga povzema STA, pojasnil minister.

(François Hollande in John Kerry. Foto: Philippe Wojaze/Reuters)

10.44: Preberite tudi: Strmoglavljenje ruskega letala nad Sinajem teroristično dejanje.

10.38: Ameriški državni sekretar je po srečanju s francoskim predsednikom Hollandom povedal, da sta se pogovarjala o krepitvi sodelovanja v boju proti Islamski državi. Ta po njegovih besedah vse hitreje izgublja ozemlje.

10.18: Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da je Francija druge članice EU prosila za pomoč pri vojaških misijah v tujini.

9.52: Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je povedal, da po petkovih napadih za varnost v Franciji skrbi najmanj 115.000 policistov in vojakov.

9.29: Ameriški državni sekretar John Kerry je v ponedeljek ob obisku v Parizu napovedal, da bodo ZDA stale ob strani Franciji v prizadevanjih poraziti skrajno skupino Islamska država (IS), ki je prevzela odgovornost za petkove krvave teroristične napade v francoski prestolnici.

Kerry, ki se bo danes dopoldne po napovedih sešel s francoskim predsednikom Françoisom Hollandom in zunanjim ministrom Laurentom Fabiusom, je v Pariz prispel iz Turčije, kjer je sodeloval na vrhu G20.

9.24: Francoski premier Manuel Valls je sporočil, da so obveščevalne službe identificirale okoli 10.500 ljudi, živečih v Franciji, ki so se v zadnjih letih radikalizirali.

Dejal je še, da bo parlament jutri odločal o tem, ali izredne razmere v državi podaljšati za tri mesece.

***

• V petkovih usklajenih terorističnih napadih v Parizu je umrlo 129 ljudi, približno 350 je ranjenih, od tega se jih najmanj 45 še vedno bori za življenje.

• Najmanj osem napadalcev je sočasno napadlo sedem različnih lokacij v Parizu. Najbolj krvavo je bilo v dvorani Bataclan, kjer je potekal koncert.

• Francoske oblasti so zaprle državne meje in razglasile izredne razmere.

• Odgovornost za napad je prevzela skrajna islamistična milica Islamska država (IS). Francija ji je napovedala vojno.