Zemeljski plaz v Kirgiziji pokopal 24 ljudi

Med smrtnimi žrtvami je tudi devet otrok. Območje so po nesreči evakuirali.

Objavljeno
29. april 2017 16.06
Mo. B., STA
Mo. B., STA
V Kirgiziji je danes zemeljski plaz zasul vas in pod seboj pokopal 24 ljudi, med njimi devet otrok, je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdilo ministrstvo za izredne razmere.

»24 državljanov Kirgizije, od tega devet otrok, je umrlo pod zemeljskim plazom na jugu države,« je sporočila tiskovna predstavnica ministrstva Elmira Šeripova.

Plaz se je sprožil okrog 6.40 po lokalnem času v vasi Aju v regiji Oš, uničil pa je šest hiš. Na pomoč je priskočilo 266 reševalcev, tudi vojaki in zdravniške enote, je dodala Šeripova.

Na kraj tragedije je prišel tudi minister Kubatbek Boronov, kamor ga je poslal predsednik Almazbek Atambajev, ki je na svoji spletni strani sporočil, da bodo uvedli »vse možne ukrepe, da zmanjšajo posledice plazu in pomagajo družinam umrlih«.

Boronov bo vodil evakuacijo 40 družin, ki živijo blizu območja, kjer se je sprožil plaz. Začasno jih bodo preselili v šotore, saj še vedno obstaja tveganje novih plazov.

Predstavnik okrožja Ališer Bakišev je za lokalne medij povedal, da je ministrstvo za izredne razmere prebivalcem marca svetovalo, naj zapustijo domov zaradi nevarnosti plazov. 34 družin je to storilo, nekaj pa se jih je kasneje vrnilo.

Leta 2004 je na jugu gorate Kirgizije pod zemeljskim plazom umrlo 33 oseb.