Ženske, ki ščitijo najranljivejše

Čeprav v ozadju, izstopajo dosežki številnih političark, okoljevarstvenic, aktivistk.

Objavljeno
22. december 2015 17.19
S. V.
S. V.
Konec leta, ko nastajo zunanjepolitični seznami vseh vrst, je med političarkami v ospredju nemška kanclerka Angela Merkel. Toda 2015. so zaznamovale številne mikrozvezde, ki ostajajo bolj v ozadju, nekaj teh imen je v zadnji številki objavila revija Foreign Policy.

Švedska zunanja ministrica Margot Wallström, ki je svojo celotno kariero posvetila politiki – bila je tudi evropska komisarka za okolje in prva visoka predstavnica generalnega sekretarja Združenih narodov za spolno nasilje in konflikte – ostaja v spominu po načelni drži v odnosih s Saudsko Arabijo. Je zagovornica feministične zunanje politike (enakosti spolov, če je komu izraz ljubši), na različnih položajih je opazovala, kako pogosto so zločini proti ženskam spregledani in razvojna pomoč zaobide potrebe žensk in deklet. Ženske redko sodelujejo v mirovnih pogajanjih, mednarodne organizacijah so še vedno svet moških. V sporu z Riadom je prva diplomatka Švedske Saudski Arabiji povedala tisto, kar ji gre. Toda pravzaprav njena kritika in reakcija, ki je sledila, zadeva vse nas.

V Južni Afriki, kjer je najvišji odstotek spolnega nasilja na svetu, sta Mara Glennie in Lenore Zietsman ustanovili fundacijo TEARS (Transform Education About Rape and Sexual Abuse) in izumili igro, ki izobražuje otroke o spolnem nasilju. Med žrtvami nasilja so velikokrat otroci, ena od raziskav je osvetlila podatek, da je vsak četrti moški v Južni Afriki posilil žensko. Projekt omenjene ustanove poskuša prek igre s kartami spodbuditi pozitivno obnašanje, obenem pomagati tudi akterjem zlorab. Program ima ambicijo, da bi ga vpeljali v šole po vsej državi.

V imenu Zemlje

Premierka Bangadeša Šejk Hasina je ne glede na vse omejitve in revščino države postavila okolje na vrh prioritet in se spopadla z izzivom podnebnih sprememb. Zaradi naraščanja gladine oceanov je v prihodnjih desetletjih ogroženih na milijone preibivalcev Bangladeša. Leta 2009 je bil prva med razvijajočimi se državami s strategijo boja proti podnebnim spremembam, kasneje je sprejel posebno ustavno dopolnilo, v katerem se zavzema za ohranitev naravnih virov, milijone domov so opremili za izkoriščanje sončne energije. Država namenja 6 do 7 odstotkov letnega proračuna za prilagajanje podnebnim spremebam. Zaščita okolja je postala nacionalna prioriteta za predsednico vlade, letošnjo jesen je dobila nagrado Svetovne organizacije.

Nizozemska zdravnica in aktivistka Rebecca Gomperts se posveča pravicam žensk. Ustanovila je in vodi neprofitno organizacijo Women on Waves, v državah, ki prepovedujejo abortuse, že poldrugo desetletje omogoča ženskam možnost izbire. Skoraj 40 odstotkov držav na svetu, med drugim katoliška Poljska, omejuje oziroma prepoveduje možnost prekinitve nosečnosti. Tako na primer brezpilotno letalo nad vasjo ob poljski meji odvrže kontracepcijske tablete. Skupine, ki nasprotuje abortusu, so letos poleti zagrozile z razstrelitvijo dronov.

Marjan Minnesma, soustanoviteljica in direktorica fundacije Urgenda na Nizozemskem, je globalno segrevanje pripeljala na sodišče. Tačas, ko svetovna politika glede podnebnih sprememb večidel samo obljublja, se je organizacija, ki se zavzema za hiter preobrat k trajnostnemu razvoju, odločila za ukrepanje.

Poleti je zmagala v pomembni tožbi; trdila je, da danska vlada, ki ustrezno ne omeji toplogrednih izpustov, zavestno prispeva h globalnemu segrevanju in krši človekove pravice. Vladi je bila zapovedana omejitev izpustov za 25 odstotkov v petih letih. Ta primer je postal zgled za to, kako je v imenu Zemlje mogoče tožiti posamično državo, podobne tožbe je že zaslediti tudi drugod na evropskem severu.