Zlati deček Bele hiše pod očesom FBI

Jared Kushner, zet in svetovalec Donalda Trumpa, je del preiskave o povezavah z Rusijo

Objavljeno
26. maj 2017 09.17
USA-TRUMP/RUSSIA-KUSHNER
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
Časnik Washington Post je razkril, da je višji svetovalec predsednika ZDA pomemben del posebne preiskave zvezne policije o morebitnih povezavah med predsednikovo kampanjo in ruskimi obveščevalci. Pozornost so zbudila srečanja Jareda Kushnerja z ruskim veleposlanikom in bankirjem iz Moskve.

Senca Kremlja vse od volitev visi nad Trumpovo Belo hišo, še posebej, odkar je celotna varnostno-obveščevalna skupnost države soglasno potrdila, da so bile ZDA tarča ruskih obveščevalnih posegov, s katerimi so skušali vplivati na izid volitev. V zadnjih treh tednih so sumničenja s pomočjo nepremišljenih odločitev in izjav Trumpa prekipela v vrsto afer, ki so močno omajala verodostojnost predsednika in Bele hiše.

Z osredotočenjem na Kushnerja se je krog okoli Trumpa zožal na njegovo družino, čeprav zet za zdaj menda še ne velja za tarčo in ni bil (javno) osumljen kakršnihkoli nepravilnosti. FBI še vedno zelo zanima predvsem početje odpuščenega svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna in Paula Manaforta, lani poleti predsednika Trumpove kampanje, ki je pred tem služil denar kot svetovalec padlega proruskega predsednika Ukrajine Viktorja Janukoviča.

FBI je med drugim zbrala podatke o spletnih programih, ki so med volilno tekmo prečesavali splet in pred uporabnike družbenih omrežij potiskali negativne informacije o demokratski kandidatki Hillary Clinton ter pozitivne o Trumpu, izvirali pa naj bi iz Rusije. Hkrati so zvezni preiskovalci pod drobnogled vzeli spletni odsek Trumpove kampanje, ki ga je vodil Kushner, in preiskujejo, ali so ruski obveščevalci uporabili sodelavce kampanje - z ali proti njihovi volji - za pomoč pri njihovih namenih.

Kushner s soprogo Ivanko, foto: Evan Vucci

Kushner je lani organiziral uspešno preučevanje podatkov o prodaji reklamnega materiala Trumpove kampanje (denimo slovitih rdečih čepic z napisom Naredimo Ameriko spet veliko) po posameznih regijah ZDA. Tako so ugotavljali, kjer so njegova sporočila najbolj odmevna ter v nasprotju s tradicionalno modrostjo volilnega boja usmerili denar tudi v tradicionalno demokratski zvezni državi Michigan in Wisconsin.

Preiskovalce zanima tudi njegova vloga v prehodnem obdobju med volitvami in prevzemom oblasti, ko je izrinil guvernerja New Jerseya Chrisa Christia in prevzel vodenje prehodne ekipe. Takrat naj bi se sestajal z ruskimi sogovorniki, namen pogovor pa naj bi bila vzpostavitev neuradne neposredne komunikacije.