Zmaga severnokorejskega »favorita«

Pričakovano slavje Mun Džae Ina na južnokorejskih predsedniških volitvah prinaša nepričakovane preobrate.

Objavljeno
09. maj 2017 17.01
SKOREA-ELECTION-VOTE
Zorana Baković
Zorana Baković
Takoj po zaprtju volišč v Južni Koreji so prve ocene rezultata predsedniških volitev nakazale gladko zmago Mun Džae Ina. Sodeč po izidu vzporednih volitev je osvojil 41,4 odstotka glasov, sledita pa mu konservativec Hong Džun Pjo s 23,3 odstotka in sredinski kandidat Ahn Čeol Su z 21,8 odstotka prejetih glasovnic.

64-letni Mun je tako osvojil prvo pomembno zmago progresivnih sil v Južni Koreji in pričakuje se, da bo imel dovolj veliko podporo na političnem prizorišču za korenite spremembe, tako na področju ekonomskih kot tudi zunanjepolitičnih vprašanj.

Zmagovalec volitev Mun Džae In. Foto: Kim Hong-Ji/AFP

Rojen je bil v mestu Geodže, kjer se je pol leta pred koncem korejske vojne leta 1953 naselil njegov oče, ki je pred tem pobegnil iz Hamhunga v Severni Koreji. Študiral je pravo na univerzi Kjungi, vendar je bil aretiran in po tem izključen s fakultete, ker je organiziral protest študentov proti uvedbi avtoritarne ustave za časa diktature predsednika Park Čung Hija, očeta pred kratkim odstavljene predsednice Park Geun Hje.

Še preden so mu dovolili dokončati študij, je moral odslužiti vojsko v posebni enoti, ki so ji bile dodeljene najtežje naloge, kar je bilo del kazni za njegov študentski aktivizem. Po končani vojaški obveznosti je diplomiral in uspešno opravil pravosodni izpit, a mu zaradi aktivnega nasprotovanja diktaturi niso dovolili, da bi postal sodnik ali državni tožilec. Zato je postal odvetnik in večino kariere posvetil primerom kršenja človekovih pravic.

Tako je prišel v stik z Roh Mu Hjunom, nekdanjim južnokorejskim predsednikom, ki je zagovarjal politiko »sončne svetlobe« do Severne Koreje. Bil je njegov šef kabineta in osebni prijatelj vse do leta 2009, ko je Roh naredil samomor.

Preberite še:

• Severnokorejski faktor v južnokorejskih volitvah

• Po kateri poti nazaj v prihodnost

• Zgodbe Zgodbe z vzhoda: Mir je stvar izbire

 

Demokratska stranka Koreje (DPK), ki jo vodi, je bila ustanovljena pred tremi leti s konsolidacijo progresivnega bloka po Munovem porazu na predsedniških volitvah leta 2012, ko ga je porazila Park Geun Hje. S prevzemom vodenja DPK je lahko začel javno zagovarjati mirno združitev obeh Korej s pojasnilom, da Severni Korejci nikakor ne bi smeli biti kaznovani za dejanja tamkajšnjega režima. Zato, je pojasnjeval, ni produktivno zaostrovati odnose s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom. Nasprotno, Mun je javno napovedoval, da bo po izvolitvi za predsednika najprej obiskal Pjongjang in šele potem Washington.

Z Munovo zmago se bodo na Korejskem polotoku odprla nova obzorja za povsem drugačno rešitev tamkajšnje krize. Napovedal je ponovno odprtje industrijske cone Kaseong v Severni Koreji, kar bodo v Pjongjangu gotovo pozdravili. Ameriški predsednik Donald Trump pa bo zdaj dobil sogovornika, kakršnega ni pričakoval. In veliko stvari v Vzhodni Aziji se bo spremenilo.