ZN: Svet izgublja bitko z ebolo

Organizacija WHO je opozorila, da bi lahko raven okužb z ebolo že decembra dosegla 10.000 na teden.

Objavljeno
15. oktober 2014 13.58
HEALTH-EBOLA/SIERRALEONE
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

New York − Svet izgublja bitko z izbruhom smrtonosne ebole, so včeraj posvarili Združeni narodi. Kot je zbranim na srečanju varnostnega sveta v New Yorku po videopovezavi iz Akre v Gani sporočil vodja misije ZN za odziv na izbruh te bolezni (UNMEER) Anthony Banbury, nas je ebola prehitela.

»Je veliko pred nami, je hitrejša od nas in dobiva tekmo,« je po poročanju agencije AFP dejal Banbury. »Bodisi ebolo ustavimo zdaj bodisi se soočimo z nepredstavljivimi razmerami, na katere nimamo pripravljenega odziva,« je opozoril. Dodal je, da raven okužb narašča, in ocenil, da bo misija UNMEER za zdravljenje bolnikov potrebovala še 7000 postelj. »V zvezi z ebolo je veliko slabih novic, dobra novica pa je, da vemo, kako jo ustaviti,« je dejal. Kot je dodal, morajo bolezen poraziti, in to hitro.

WHO: Do decembra 10.000 okužb na teden

Nič kaj dosti spodbudnih novic ni včeraj imela niti Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Po njihovih informacijah  smrtnost zaradi ebole ni 50-odstotna, kot so doslej kazali uradni podatki. »Ugotavljamo, da je smrtnost 70-odstotna,« je dejal pomočnik generalne sekretarke WHO Bruce Aylward in opozoril, da bo umrlo še veliko ljudi, če zahodnoafriškega izbruha ebole ne bodo ustavili. Ocenil je, da bi lahko že do prvega tedna v decembru imeli med 5000 in 10.000 primeri okužb na teden, medtem ko so še zadnjih nekaj tednov opazili približno tisoč novih primerov na teden.

Mednarodna skupnost je sicer že okrepila prizadevanja v boju proti eboli. UNMEER je tako že sprožil novo strategijo, znano pod imenom »načrt 70-70-60«, v okviru katere nameravajo v prihodnjih 60 dneh izolirati 70 odstotkov bolnikov in zagotoviti 70 odstotkov varnih pokopov žrtev. »Ti cilji bi lahko spremenili potek bolezni,« je ocenil Aylward in dodal, da si mednarodna skupnost močno prizadeva, da bi jih dosegli. »Vsakič, ko izoliramo enega bolnika, vsakič, ko pripravimo varen pokop, izbruhu odvzamemo nekaj moči,« je dejal, kljub temu pa opozoril: »A to je ebola. To je grozljiva bolezen, ki ne odpušča. Doseči moramo številko nič.«

Izbruh ebole v Nigeriji in Senegalu po oceni WHO skoraj končan

Po najnovejših podatkih WHO je za ebolo doslej zbolelo 8941 ljudi, umrlo pa 4447 ljudi. Najhuje prizadete so Sierra Leone, Gvineja in Liberija, kjer se epidemija ne umirja. Organizacija je sicer že večkrat opozorila, da so podatki nezanesljivi tako zaradi preobilice dela kot zaradi zahtevnega evidentiranja informacij.

Medtem so po oceni Svetovne zdravstvene organizacije v Nigeriji in Senegalu zajezili to bolezen. Če v teh dveh državah ne bodo zabeležili novih primerov okužbe, WHO napoveduje, da bodo v petek razglasili konec izbruha ebole v Senegalu, v ponedeljek pa še v Nigeriji, piše STA. Takrat se bo namreč iztekel 24-dnevni rok od zadnjega zabeleženega primera bolezni, kar je za ebolo dvojna najvišja inkubacijska doba, torej čas od okužbe do prvih simptomov bolezni.