ZN: Tihotapcem z ljudmi v žep skoraj šest milijard evrov letno

Toliko zaslužijo samo tisti, ki migrante tihotapijo med Afriko in Evropo ter Južno in Severno Ameriko.

Objavljeno
07. oktober 2014 19.54
LIBYA-MIGRATION-ACCIDENT
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Dunaj - Za tragičnimi zgodbami tisoče migrantov, ki se vsako leto v upanju po varnejšem življenju umrejo nekje na poti z juga na sever, se po poročanju Združenih narodov skrivajo visoki dobički. Tihotapci z ljudmi, ki delujejo na območjih med Afriko in Evropo ter Južno in Severno Ameriko, po navedbah ZN vsako leto zaslužijo sedem milijard dolarjev oziroma 5,6 milijarde evrov.

»Vsak dan prihaja do tragičnih zgodb, ko ranljive ženske, otroci in moški zaupajo tihotapcem, da jih spravijo čez meddržavne meje,« je ob začetku konference o mednarodnem organiziranem kriminalu na Dunaju povedal Jurij Fedotov, vodja urada ZN za boj proti drogam in kriminalu.

Tihotapcem, ki služijo na račun ljudi, katere je od domov pregnalo nasilje ali slab socialni položaj, se lahko mednarodna skupnost po njegovih besedah učinkovito zoperstavi le s skupnimi močmi. »Zgolj tesno sodelovanje, izmenjava podatkov in skupne operacije lahko preprečijo, da so tihotapci nenehno korak pred organi pregona,« je povedal.

Po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) je od leta 2000 na poti do »boljšega življenja« umrlo več 40.000 migrantov po svetu.

Tudi letošnje leto se bo v zgodovino zapisalo kot izredno krvavo - samo v Sredozemskem morju je utonilo več kot 3000 migrantov. Po nekaterih podatkih je v zadnjih dveh desetletjih pri prečkanju Sredozemskega morja umrlo 20.000 ljudi.

Pogostokrat so plovila prenatrpana in povsem neprimerna za plovbo, nemalo je tudi primerov, ko tihotapci z ljudmi namerno potopijo do zadnjega kotička napolnjene barkače. Prejšnji mesec sta tako dva Palestinca, ki so ju našli v Sredozemskem morju, povedala, da so tihotapci namerno potopili ladjo, na kateri se je drenjalo 500 migrantov. Pot, ki se je začela v Egiptu in bi se morala končati na Malti, sta tako preživela le onadva. IOM je brodolom označil za najhujšega v zadnjih letih.