ZN: za boj proti eboli bo potrebna skoraj milijarda dolarjev

Združeni narodi ocenjujejo, da bi se lahko do konca leta s smrtonosnim virusom okužilo 20.000 ljudi.

Objavljeno
16. september 2014 17.54
Ebola Tourist Fears
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Ženeva - Skupaj z naraščanjem žrtev smrtonosnega virusa ebole - po zadnjih podatkih je umrlo več kot 2460 ljudi - in vse večjim številom okuženih - zabeležili so že skoraj 5000 primerov -, se veča tudi potreba po finančni pomoči najbolj prizadetim državam. Združeni narodi ocenjujejo, da za uspešen boj proti eboli potrebujejo skoraj milijardo dolarjev, torej polovico več, kot so ocenjevali pred manj kot mesecem dni.

»Če se ne bomo učinkovito odzvali, bi ebola lahko vodila v veliko humanitarno krizo v že prizadetih državah,« je danes povedala pristojna za humanitarne zadeve pri ZN Valerie Amos. Kot je pojasnila, bi polovico omenjenih sredstev potrebovala zgolj Liberija, epidemija pa neusmiljeno pustoši tudi v Gvineji in Sierri Leone. Samo v omenjenih treh državah živi 22 milijonov ljudi. ZN ugotavljajo, da bi se do konca letošnjega z nevarnim virusom lahko okužilo skupno 20.000 ljudi.

Ocenjujejo še, da bi se ob takojšnjem in hitrem odzivu širjenje virusa lahko do konca leta ustavilo, do sredine drugega leta pa bi bolezen povsem zamejili. A predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Bruce Aylward opozarja, da gre zgolj za približne ocene. Gre za epidemijo, kakršni še niso bili priča, zato jo je težko primerjati z drugimi. »Ne vemo, kakšne bodo številke,« je povedal, a dodal, da se je še pred dvema tednoma zdelo pretirano, ko je WHO sporočil, da potrebuje sredstva za zdravljenje 20.000 okuženih. »Danes pa se to ne zdi več veliko.«